Vučković na seminaru ACA Europe u Zagrebu

0

Mehanizmi suzbijanja konfliktnih presuda različitih domaćih vrhovnih, ustavnih ili specijalnih sudova, kao i Evropskog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), tema je ovogodišnjeg seminara održanog u Zagrebu, a kome je prisustvovala vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković, saopšteno je iz Vrhovnog suda Crne Gore.

Seminar je organizovala ACA Europe u saradnji sa Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske i drugi je realizovani događaj tokom finsko – švedskog predsjedavanja ACA Europe.

“Seminar su otvorili predsjednica Visokog upravnog suda Hrvatske Inga Vezmar Barlek i državni sekretar u ministartsvu pravde i javne uprave Hrvatske Juro Martinović. Panelisti na seminaru bili su predsjednici ili predstavnici Federalnog upravnog suda Njemačke, vrhovnih upravnih sudova Švedske, Austrije i Estonije, kao i Upravnog suda Srbije”, ističe se u saopštenju.

Referate na seminaru iznijeli su i predstavnici ESLJP i pravnih fakulteta iz Zagreba i Rijeke.

ACA-Europe je evropsko udruženje koje je aktivno u 34 države, a sastavljeno je od Suda pravde Evropske unije, Državnih savjeta i vrhovnih administrativnih jurisdikcija svake od članica EU. Status posmatrača imaju vrhovne administrativne jurisdikcije Crne Gore, Srbije, Albanije i Turske, dok Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo učestvuju u aktivnostima Udruženja kao gosti.

“Ciljevi ACA-Europe su da sudije vrhovnih upravnih sudova bolje razumiju pravo EU i bolje se upoznaju sa funkcionisanjem drugih vrhovnih upravnih sudova u primjeni prava EU”, zaključuje se u saopštenju.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.