Vučinić: Insistiraćemo na donošenju i primjeni zakona o porijeklu imovine

14

Utvrđivanje porijekla imovine je jedno od obećanja koje su mnoge partije koje su sada na vlasti dale svojim biračima, među njima i Radnička partija.

„Podsjećam Vas da je Demokratski front predao u Skupštinsku proceduru Predlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine i zahtijevaće da se u dnevni red parlamenta utvrdi već na prvoj sjednici proljećnog zasijedanja. Mislim da u ovom trenutku nema prepreka da tako ne bude, prije svega što smo proteklih godina stalno ponavljali da u Crnoj Gori jedan dio građana nezakonito stiče imovinu, ali i da nezakonito stečenu imovinu negdje drugo legalizuju“, kazao je lider Radničke Maksim Vučinić.

Radnička partija će, ističe on, i ubuduće insistirati ne samo na donošenju ovog zakona već i njegovoj striktnoj primjeni.

„Očekujem da većina u Skupštini Crne Gore izglasa ovaj zakon na proljećnjem zasijedanju, a on predviđa da da se nezakonito stečenom imovinom, osim imovine koja odstupa od prijavljenih prihoda i za koju vlasnik ne može da dokaže da je stečena na zakonit način, smatra i ona koja je, odlukom državnih institucija, stečena po znatno povoljnijim uslovima“, smatra Vučinić.

Prema njgovim riječima, svako odlaganje donošenja i primjene ovog zakona moglo bi da dovede do veoma loših posljedica, jer su do sada oni koji su do imovine došli nezakonitim putem bili uljuškani u čauru sigurnosti koju im je pružala vlast Demokratske partije socijalista.

„Sada kada toga više nema oni užurbano pokušavaju da prikriju porijeklo bogatstva do kojeg su došli. Trag novca, međutim, uvijek ostaje i teško je za par mjeseci sakriti ono što je otimano od građana decenijama. Za sprovođenje zakona će biti nadležna Poreska uprava, a postupak utvrđivanja porijekla imovine Poreska uprava pokreće nakon utvrđivanja uvećanja imovine više od 50 hiljada eura“, kaže naš sagovornik.

Radnička partija smatra da jedan dio te imovine koja je brutalno pokradena treba da se vrati državi, a onaj dio koji je nemoguće vratiti, potpuno se slažemo sa rješenjem iz novog zakona, treba da se oporezuje po posebnoj stopi od 70
odsto.

“ Zakoni u Crnoj Gori treba da budu isti za sve, i za mene kao poslanika, ali i za predsjednika države. Ovaj predlog zakona i predviđa da se prvo ispita javnih i državnih funkcionera, a onda i građana, naravno novopečenih bogataša, osoba bliskih vlasti, biznismena. Ne postoji ni jedan razlog da pod njenu lupu ne dođe i imovina Mila Đukanovića“, navodi Vučinić.

14 Comments
 1. Markisa komentariše

  A sto mislite da se KINACNO posalju inspekcije u firme koje zapisljavaju penzionere koji imaju mjesecno dva primanja,a mnogi mladi su na Biro rada.Ili neka penzioneri odluce ili penzija ili plata.Znam da su penzije male i da se od njih ne moze zivjeti ,ali kako da zive oni bez ikakvih primanja.KAZNITI SVE POSLODAVCE KOJI ZAPOSLJAVAJU PENZIONERE .AKO TREBA ZATVORITI IM FIRME JER STETE BUDJETU DRZAVE

 2. Kneginja komentariše

  Vrijeme je za takav zakon. Dosta je kradena Crna Gora

  1. Sky komentariše

   Uzimali su koliko su mogli razbacivi se i bahatili tudjim parama, sad ce sve lepo da se vidi

 3. Nikola komentariše

  Ako se ovaj zakon uvede u CG , stvarno je gotovo sa dpsom

 4. Sofija komentariše

  Da se konacno potvrdi da se u proslih 30 godina u politiku ulazilo iskljucivo zbog licne koristi! Pogotovo mislim na dps

 5. Jelena komentariše

  Primjenom ovog zakona drzava konacno pada u ruke naroda, i prestaje da radi za korumpirane politicare i kriminalce!

 6. Borac za pravdu komentariše

  Onog momenta kad ovaj zakon bude donešen i stupi na snagu, doći će kraj kriminalu, korupciji i lopovluku.

 7. Djole30 komentariše

  Odličan predlog zakona! Samo istrajno i jako do kraja!

 8. Slave komentariše

  Odmah ga donijeti, po hitnom postupku. Višedecenijska krađa DPS-a se mora rasvjetliti. Na uvid svu pokretnu i nepokretnu imovinu, pa da vidimo odakle i kako. Tada će nam se malo razdaniti, ili će planeta od sramote pući, što bi rekao Dobrica Erić.

 9. DjangoBoj komentariše

  Vrijeme je da se stane vec jednom DPS lopuzama

 10. Mićko komentariše

  To je veoma bitan zakon koji bi se što prije morao usvojiti. Tek onda će neke stvari biti mnogo jasnije.

 11. Milić komentariše

  Tek tada će se vidjeti koliko je narod u Crnoj Gori opljačkan.

 12. Gabrijela komentariše

  Izuzetno neophodna stvar, podrška za predlog, odnosno namjeru.

 13. Kosta komentariše

  Višedecenijska krađa DPS-a se mora rasvjetliti. Na uvid svu pokretnu i nepokretnu imovinu! Pravda mora biti zadovoljena!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.