Vučić za “Forin polisi”: Većina želi zamrznuti konflikt sa Prištinom, ja ne pripadam njima

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u intervjuu američkom časopisu “Forin polisi”, da se nada da će Priština ukinuti takse, da će se to desiti na pritisak SAD i da će biti nastavljen dijalog sa ciljem potrage za mogućim rješenjem.

– Nadam se da će povući takse i to će se desiti zbog pritiska SAD. Bez toga nikada ih ne bi ukinuli. Smatram da je najvažnije da uspostavimo, kao što smo razgovarali sa američkom stranom, letove između Beograda i Prištine i fokusiramo se na sve što smo već postigli kroz pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU – rekao je Aleksandar Vučić.

Ne vidi, kaže, kako će se okončati čitav proces, kako će izgledati mogući konačni dogovor koji bi neko mogao da nam predloži.

– Radujem se uspostavljanju boljih ekonomskih veza, kada ćemo početi bolje da se razumijemo. I potreban nam je dijalog da bismo to postigli. Treba nam još razgovora – naveo je Vučić.

Upitan da li bi mogao zamisliti prestanak lobiranja za povlačenje priznanja ako Priština ukine takse, Vučić je rekao da “ne možete biti nagrađeni ako namećete takse Srbiji”.

– Ne možete biti nagrađeni da kažete ‘a sada su nam potrebni neki ustupci sa vaše strane’. Neophodno je da se vratimo na one pozicije koje su bile pre taksi. Mislim da je to veoma logično. Razumijem potrebu za realnim dijalogom i razumijem potrebu za rješenjem problema, što za mene nije lako reći, jer ako pitate većinu građana Srbije oni bi preferirali zamrznuti konflikt. Ja ne pripadam toj velikoj većini – poručio je Vučić.

Upitan šta bi bilo rješenje za situaciju sa Prištinom, koje bi bilo prihvatljivo za obje strane i koje bi moglo da se “proda srpskoj javnosti”, Vučić je rekao da je neophodno nastaviti sa dijalogom i svim potrebnim pokušajima da se nađe kompromis.

– I još jednom, ne znam kako bi to moglo izgledati, ali to se mora učiniti na način koji bi bio poraz za obje strane, kako bi to bila mala pobjeda za obe strane. Obje strane bi trebalo da dobiju garancije za mnogo bolju, mnogo bolju budućnost – poručio je Vučić.

Govoreći o izaslaniku predsjednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu, Vučić je rekao da se radi o čovjeku sa velikom energijom, sa velikim radnim entuzijazmom i da nije sreo do sada mnogo takvih ljudi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.