Vučić: Uspješno vodimo Srbiju kroz izazove i unapređujemo međunarodne odnose

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon prijema djece srpske nacionalnosti iz regiona i dijaspore.

– Želio sam nekoliko važnih stvari da vam saopštim. Pripremićemo veće fondove za saradnju koju Srbija priprema sa afričkim i azijskim zemljama. Lično ću učestvovati u nekoliko velikih turneja i biti domaćin onima koji dolaze sa ta dva kontinenta.

– Naredne dvije nedelje će za nas biti veoma važne. Imaćemo veoma mnogo značajnih posjeta.

– U narednih mjesec dana će se sve to dešavati.

– Danas smo dobili najavu najveće luksemburške investicije koja će biti užasno velika i zbog koje sam izuzetno srećan. Ovo će našu industriju i sve što se vezuje za električne automobile dodatno ojačati. Jedan novi nivo investicija i saradnje.

– U narednom periodu biće prikazani rezultati onoga što smo postigli ranije. Počeće proizvodnja i u Kragujevcu, električnog automobila. Oni će to da objelodane u Italiji tačan datum, za 4 dana. Velike promjene i velike stvari koje ovu zemlju guraju naprijed i verujem da ljudi to dobro razumiju. Za nas je važno da u svim ovim kontaktima ukažemo na poziciju Srbije, dajemo ključni doprinos.

– Najvažnije je nam je da ukažemo na poziciju Srbije uprkos hibridnom ratu čiji je cilj da uvuče Srbiju u regionalne sukobe. Zato ćemo morati češće da reagujemo i govorimo šta je istina a šta nije. U svakom slučaju, verujem da smo napravili velike korake u agendi rasta i verujem da će Srbija biti nagrađena. Kada završimo još jedno pitanje, ne samo da smo spremni za otvaranje klastera 3, spremni smo za ulazak u agendu rasta sasvim i za to da se kandidujemo za dobijanje prvih finansijskih tranši. Značajno je kada dobijete 120 miliona. Mnogo važnije za nas je kada ćemo da postanemo dio evropskog prostora za plaćanje. I takozvani zeleni koridori koji su strašno važni za naše kompanije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa zamjenikom ministra inostranih poslova Ruske federacije Aleksandrom Gruškom razgovarao na 23 teme, među kojima je bio i izvoz municije.

„Ja sam pokrenuo pitanje izvoza municije. Mi to od toga moramo da živimo, Oni su pokrenuli mnoge druge teme, od željeznice, Đerdapa, do prisutstva u Švajcarskoj na samitu, do svega drugoga, ali ja sam bio taj koji je pokrenuo ovo pitanje. Tek toliko da vas obavjestim, samo da imate u vidu da je riječ o još jednoj neistini i ništa više. I govorili smo o tome i razjasnili sve“, dodao je Vučić.

Komentarišući navode pojedinih medija da ruski predsjednik Vladimir Putin nije htio da mu se javi i da je zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško, koji je nedavno boravio u Srbiji, brzo napustio našu zemlju, Vučić je rekao:

„Mi imamo dobre odnose i međusobno poštovanje, a to podrazumjeva da kada neko poželi da razgovara taj razgovor i dobije. Dokažite mi kad nisam dobio razgovor sa njim i neću više biti predsjednik“.

On je podsjetio da je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško ostao tri dana u Srbiji i da je imao sastanke i sa Brnabićevom, Vučevićem i Đurićem.

„Sa Đurićem je razgovarao više od tri sata“, dodao je.

Naglasio je da je najvažnije da se ukaže na poziciju Srbije uprkos hibridnom ratu čiji je cilj da uvuče Srbiju u regionalne sukobe.

„Zato ćemo morati češće da reagujemo i govorimo šta je istina a šta nije“, kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li zaista ima kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pošto se stiče utisak da predsjednik RS Milorad Dodik mnogo češće putuje u Rusiju, Vučić je rekao da je i on imao pozive za svaki od tih foruma na kojima je Dodik bio.

„Smatrao sam da nije vrijeme i da nije trenutak, čuvajući teško stečanu poziciju Republike Srbije, da budemo jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. To je bila moja odluka. Hvala našim ruskim prijateljima na pozivu“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa ruskom stranom imao važne razgovore i važne konsultacije po svim pitanjima.

„Beskrajno im hvala na podršci koju su nam pružili za rezoluciju u UN. Ja mislim da oni duguju veliku zahvalnost Srbiji što je to jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji. To nije ni Mađarska, to nije ni Bosna i Hercegovina“, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, u skladu sa tim, trudi se da naš brod koji se nalazi, kako je rekao, u ne tako dobroj situaciji, uvodi u mirnu luku.

„Ja sam predsjednik Srbije. Suverene i nezavisne zemlje. Uspješno, veoma, veoma uspješno vodim brod koji se zove Srbije. Ekonomski najbrži napreduje u cijeloj Evropi. U miru. Bez ikakvih sankcija od bilo koga. Na evropskom putu, čuvajući svoje prijateljstvo i sa Rusijom, unapređujući ga i unapređujući svoje prijateljstvo i sa Narodnom Republikom Kinom. Malo ko to u svetu može, malo ko to u svetu uspijeva. Nastaviću to da radim još ove tri godine“, poručio je Vučić.

O Kurtijevim izjavama u „Njujork Tajmsu“

– Da li se mi naoružavamo, pa da, malo više nego što bi on voleo, mnogo manje nego što bih ja voleo, kao što njih naoružavaju od Turaka, preko Nemaca, Amerikanaca. Te njegove besmislice ko želi rat, on jedini želi rat, pošto ceo život čezne da obuče uniformu i glumi na Balkanu malog Zelenskog, neće mu se to ostvariti, pošto je Ukrajina međunarodno priznata teritorija, oni nisu. Moji snovi su uspešna ekonomski napredna Srbija, najrazvijenija u ovom delu Evrope, naši snovi se toliko razlikuju.

Predsednik je ponovio da će Srbija nastaviti sa naoružavanjem svoje vojske i dodao da nam dobro ide što ga čini veoma ponosnim.

O lažima Šolakovih medija

O odgovoru liste „Nova“, predsednik Vučić je izjavio:

– Juče sam reagovao najprije na laži Šolakovih medija, a tiču se izvoza ulja za Crnu Goru. Objavili su preko cijele strane kako je Vučić zaustavio izvoz ulja u Crnu Goru. Ali, onda kada ste pokazali brojeve, prošle godine 2023. u prvih 6 mjeseci izvezli smo preko 5 miliona tona ulja za Crnu Goru, sada 7,5 miliona. Danas u rezervama imamo 11 miliona litara jestivog ulja. Laž je prošla, demanti nikada neće čuti ni deseti dio ljudi, koji su čuli laž. Ne možete da stignete svakog dana da odgovarate na svaku laž.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.