Vučić: Ulazak tzv. vojske Kosova na sjever „crvena linija“

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio veliku zabrinutost zbog koraka koje Priština preduzima na formiranju tzv. kosovske vojske.

KFOR, kojim komanduje italijanski general, nastaviće da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu, izjavila je ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta u razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je rekla da Italija poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali i da cijeni opredeljenje naše zemlje za saradnju sa NATO, a posebno učešće pripadnika srpske vojske u mirovnim misijama UN i EU širom svijeta, saopštila je predsjednikova Služba za saradnju s medijima.

Dvoje sagovornika su se saglasili da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, dodaje se u saopštenju.

Vučić je, govoreći o regionalnoj situaciji, izrazio veliku zabrinutost zbog koraka koje Priština preduzima za formiranje tzv. kosovske vojske, upozorivši da bi Srbija, eventualnim ulaskom te vojske na sjever Kosova i Metohije, bila „satjerana u ćošak“.

On je posebno ukazao na to da nijedan međunarodnopravni dokument ne predviđa formiranje tzv. kosovske vojske i izrazio očekivanje da će Italija razumjeti da bi takvi neodgovorni potezi mogli da ugroze mir i stabilnost i dovedu do tragičnih posledica.

Predsjednik Vučić je izrazio zahvalnost za podršku Italije evropskom putu Srbije, kao i zainteresovanost za razvoj saradnje dveju zemalja u svim oblastima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.