Vučić u “Upitniku”: Uslov za odnovu dijaloga sa Prištinom da ukinu takse

Vučić u “Upitniku”: Uslov za odnovu dijaloga sa Prištinom da ukinu takse

Povodom odlučujućeg pitanja u državi, statusa Kosova i Metohije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da nije prećutao poruke Metjua Palmera iz Prištine, već da je odgovarao na sve što je pitan.

– Jedini sam koji je pred Palmerom rekao da su SAD, Njemci, i Englezi pogazili sve principe međunarodnog prava, pa i ustav Kosova prilikom formiranja vojske, i da im to služi kao pritisak na manje zemlje. Kada je to neki srpski zvaničnik rekao pred američkim – kazao je on.

Vučić je ukazao da je sto puta govorio da Amerikanci nisu nikada mijenjali svoju politiku i da su uvijek radili i govorili da samo jedno traže od Srbije, a da je to priznanje Kosova, odnosno obostrano priznanje, što je eufemizam za priznanje Kosova.

Upitan da li je tačno da postoji nova faza da će SAD uticati na EU da pojača pritisak na Srbiju i traži priznanje nezavisnosti Kosova, rekao da to ne bi odbacio kao mogućnost.

– Sa Amerikancima možete otvoreno da razgovarate. Oni vama kažu šta imaju, a i vi njima. Ne znam više šta je politika u Evropi, ali ćemo insistiraćemo da Evropa bude posrednik i u budućnosti. Možda ću uskoro da se vidim sa Makronom i pitaću ga. Sa Amerikancima barem znate na čemu ste – kazao je on.

Na pitanje o kakvom Rambujeu govore Amerikanci, Vučić je odgovorio da do toga može doći samo ako bude bilo rješenja. Upitan šta će SAD dva predstavnika Vučić je kazao da poštuje Grenela i Palmera.

– Palmera znam sto godina, veoma je inteligentan profesionalac. Grenel ima fantastičnu energiju. Pričaju o njemu svašta kao i o Junkeru, za kojeg su tvrdili da je pijanac, a on ima problem s nogom, i najsposobniji je političar, kojeg niko nikada nije pobijedio jer je neprestano radio – objasnio je on.

Vučić je rekao da sa Grenelom, nekada van prisustva javnosti, može da se razgovara i da ima ideje kako da se ekonomija podigne u regionu. Zbog toga je, dodaje, važno da se vrati povjerenje u regionu, da kada jedna carina zapečati kamion on ne mora ponovo da se otpečati.

NE MOŽE TANTE ZA KUKURIKU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je uslov za odnovu dijaloga sa Prištinom da ukine takse.

Upitan da li će sa Edijem Ramom, premijerom Albanije, govoriti o kosovskom pitanju i šta je uslov za obnovu dijaloga, kaže: “Da ukinu takse.”

Na pitanje da li kosovski Albanci u tom slučaju mogu da dobiju nešto zauzvrat – na primjer, da prekinemo kampanju za povlačenje priznanja ili da im omogućimo da se učlane u međunarodne organizacije, Vučić kaže:

– Prekid kampanje za povlačenje priznanja može kad oni prekinu svoju kampanju za priznavanje nezavisnosti, ali pošto oni to nikad neće uraditi, onda… A članstvo u međunarodnim organizacijama – pa može “tante za tante, ali ne tante za kukuriku” – rekao je u “Upitniku”.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *