Vučić u SAD-u: Sastanak s Pompeom, Kosovo dominantna tema

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u radnoj poseti SAD danas i sjutra, a prvog dana učestvovaće na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) i tom prilikom se obratiti brojnim učesnicima skupa.

Tokom boravka u Vašingtonu sastaće se sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, a programom posjete predviđen je i niz bilateralnih susreta sa drugim visokim zvaničnicima američke administracije, najavila je pres služba predsjednika.

Kako je predsjednik Vučić u subotu ujutru, pred put, sam rekao, u Vašingtonu će se sastati i sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom, američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom svima “koji odlučuju o nama”.

Dominantna tema razgovora u Vašingtonu, istakao je, biće Kosovo, a rezgovaraće se i o bilaterarnim odnosima i ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

Vučića je u Vašington pozvao Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), na skup koji će okupiti oko 18.000 učesnika, a na kome će biti prisutne, kako se najavljuje, dvije trećine članova američkog Kongresa.

Na skupu će Vučić govoriti o odnosima Srbije i Izraela, ali i o izazovima globalne politike.

“Dobio sam priliku, tamo će govoriti svi važniji Amerikanci. Neću ja biti tamo ‘na marginama’, već ću imati prave susrete”, kazao je prije nekoliko dana predsjednik Srbije”.

Poručio je i da sa Amerikancima nije lako razgovarati, ali da će se u Vašingtonu boriti za bolju poziciju zemlje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.