Vučić u Pekingu u četvrtak: Kineski pojas za srpski put

0

U četvrtak u Pekingu počinje drugi forum inicijative Pojas i put. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo će se sastati sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, ali i drugim državnicima uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Samitu prisustvuje gotovo dvostruko više državnih delegacija nego na prvom pre dvije godine. Među novim učesnicima su lideri članica Evropske Unije koji na prvom forumu nisu htjeli da učestvuju, prenosi RTS.

„Naše veze su tradicionalno prijateljske. Vjerujem da će pod vašim rukovodstvom srpska ekonomija postići još veći uspjeh. Visoko cijenim što ste došli na forum i želim kao i vi da se naši odnosi još više razvijaju“, rekao je predsjednik NR Kine Si Điping na prvom forumu Pojas i put prije dvije godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada je istakao da je Kina iskreni i veliki prijatelj Srbije.

„Toliko susreta sa ljudima koji su najveće zvijezde savremenog svijeta da imate, a da ste iz brojčano i teritorijalno tako male zemlje kao što je Srbija, govori o ogromnom povjerenju koje postoji između naših naroda i naših rukovodstava“, izjavio je na prvom Forumu srpski predsjednik.

Da se nije ostalo na kurtoaznim frazama pokazao je period od prvog do drugog foruma koji počinje 25. aprila.

Za dvije godine kineski „Hbis“ u smederevskoj Željezari postao je najveći izvoznik u Srbiji, rudarski gigant „Ciđin“ kupio je 63% RTB Bor i radi na obećanom udvostručenju proizvodnje i modernizaciji, prenosi RTS.

Rekonstruisana su dva i gradi se treći blok termoelektrane „Kostolac“. Proizvođač auto guma „Linglong“ položio je kamen temeljac za najveću fabriku u zemlji, posao vrijedan 800 miliona evra.

„U protekle dvije godine mi smo počeli da radimo, da gradimo prvu dionicu brze pruge na relaciji Beograda-Budimpešta. Skoro ćemo završiti nekoliko dionica auto-putu 763. ‘Hbis‘ je postala najveći izvoznik u Srbiji. Dobili smo puno rezultata u protekle dvije godine“, ističe Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.