Vučić: Smrt civila tokom NATO agresije za nas će uvijek biti zločin

1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će smrt 2.500 civila tokom NATO agresije, a posebno 79-oro djece, za Srbe uvijek biti zločin.

On je u Nišu, na centralnoj državnoj manifestaciji povodom 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju, rekao da nikome ne zaboravljaju živote, posebno dječje.

“Smrt 2.500 civila, posebno 79-oro djece, za nas će uvijek biti zločin, a za njih čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška. Mi smo brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i pomirenje”, kazao je Vučić pred više hiljada okupljenih građana u centru Niša, prenosi agencija Beta.

Navodeći da Srbija 1999. godine gotovo da nije imala prijatelje”, Vučić je kazao da su tada bili suočeni sa “koalicijom bogatih i moćnih koji su imali jasan cilj da ih poraze, unize i dio srpske teritorije daju nekom drugom.

“Srbija je danas desetostruko jača nego 1999. godine, jača nego što je ikada bila. Srbija se poput ptice feniks oporavila i od sankcija, agresije, unutrašnje pljačke zemlje…Na putu oporavka ne mogu da nas zaustave, a poraz Srbije ma koliko čekali, nećete dočekati. Srbiju niko ne može da pokori. Suština slobodne, nezavisne Srbije je da pognemo glavu kada mi to hoćemo, a ne kada oni to traže”, rekao je Vučić.

Vučić je u jednom trenutku zaplakao.

On je izrazio zahvalnost Srbima sa Kosova i Metohije kao “najboljima među nama” i izrazio nadu da “nikome neće pasti na pamet da ih napada i ubija”, upozorivši da “naš narod nećemo, ne smijemo i ne možemo ostaviti na cjedilu”.

Vučić je kazao da je narod Srbije odlučio da neće biti NATO pakta i dodao da nikome ne prijete već samo hoće da štitie svoju zemlju.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je NATO bombardovanjem izvršio “stravičan zločin agresije nad srpskim narodom” koja je, po njegovim riječima, dugo pripremana i koja po posledicama “i danas traje”.

“Htjeli su da nam nanesu štetu od koje se nećemo oporaviti. Ta šteta je ogromna, civilizacijska. Nisam od onih koji će im ikad oprostiti, i kada budem samo običan čovjek imaću u sebi neoprostiva sjećanja na dane kada su Republici Srpskoj i Srbiji nanijeli ogromne gubitke”, kazao je Dodik.

Navodeći da nikada neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini kojom bi Srbija i RS “opet bili razdvojeni”, Dodik je rekao da su “godine i decenije koje dolaze, godine našeg državnog ujedinjenja”.

“Šta god ko mislio o nama, drugog puta jednostavno nema. Ne vjerujem da je Bosna i Hercegovina moguća kao država jer je i ona rezultat ideologije i politike koja je donijela bombardovanje Republike Srpske i Srbije”, rekao je predsjedavajući Predsedništva BiH.

Obeliljžavanju Dana sjećanja na žrtve NATO agresije u Nišu prisustvovali su i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsjenica Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasadori Rusije i Kine u Beogradu, Aleksandar Čepurin i Čen Bo.

1 Comment
  1. Vasilije komentariše

    Zločin su sve NATO žrtve jer to nije bila borba nego genocid moćnih prema srpskom narodu. Plaće Vučić u prisustvu Dodika i drugih. Prisustvuju ambasadori Kine i Rusije!!!Neka se Vučić i Dodik odrede prema NATO žrtvama u CG!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.