Vučić: Slušajte me pažljivo, krenuli su da ruše Srbiju

0

Srbija ne da da je slome, Srbiju ne mogu da pobijede, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu.

On je u obraćanju pred oko 20.000 ljudi u Nišu na manifestaciji obilježavanja dvije decenije od početka NATO bombardovanja, tokom kojeg su ga povremeno savladavale emocije, podsjetio na događaje od prije 20 godina i danas, kada su, kako je konstatovao, “krenuli Srbiju da sruše”, prenosi B92.

“Hoću da poručim odavde, da šta god da se dogodi, nikada nemojte bilo kome da dopustite da sruši slobodu i nezavisnost Republike Srbije! Nikada!”, poručio je srpski predsjednik.

“Pet godina obilježavamo na ovako veličanstven način godišnjicu agresije NATO na jednu malu, slobodoljubivu i nikada pokorenu zemlju. Ponosan sam na vas, dragi građani Srbije, jer vaš slobodarski duh, natjerao nas je da učeći mlade generacije o onome što se zbivalo, ne zaboravimo da budućnost možemo da gradimo samo na takvim osnovama, čuvajući slobodu, samostalnost i nezavisnost Srbije kao najviše vrijednosti. Hvala vam što je Srbija ponosa i budućnosti, večeras, ovdje sa nama”, rekao je Vučić.

Na kraju, citirao je riječi Martina Lutera Kinga, nećemo pamtiti riječi naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja.

“I jedino što imam da dodam je, da tada, prijatelje gotovo da nijesmo ni imali. Hvala onima koji nijesu bili protiv nas, ali nam pomagao nije gotovo niko”, rekao je Vučić.

Bili su, kaže, sami, suočeni sa najvećom vojnom silom na svijetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa, i sa njihovim jasnim ciljem: da nas poraze, unize i da jedan dio teritorije predaju nekom drugom.

Danas, dvadeset godina kasnije, ponovo imamo prijatelje, ali i one koji nam više nijesu neprijatelji, uz jasnu razliku u mišljenju o svemu što se događalo, kaže Vučić.

“I ono što je za nas zločin, a smrt dvije i po hiljade civila, smrt 79 djece, devastiranje jedne zemlje, šteta koja se mjeri desetinama milijardi dolara, za nas će uvijek biti zločin, za njih je , ako i toliko hoće da priznaju – greška, uz koju, tu i tamo, dodaju i izraz, tragična”, rekao je i dodao:

“To je ono na šta mi nikada nećemo pristati”, rekao je Vučić i nastavio – ne ovdje, u Nišu, na koji su, protivno svim konvencijama, bacane kasetne bombe, da bi ubijale trudnice na pijacama. I ne u Varvarinu, ne u Grdelici, ne u Ralji, Merdaru, Pazaru, Batajnici, gdje su njihove greške za nas značili gubitak najvažnijih od svih života, dječijih”.

Nemamo mi prava na to, da pognemo glavu i sami kažemo, pa dobro, greška, jer, mi nijesmo greška, kazao je Vučić.

“Mi smo brojčano mali, ponosni narod, pobjednik u velikim ratovima, snažan, darovit, spreman na žrtvu, ali i na pomirenje, uz taj jedan mali uslov, važan za naš opstanak. Da ne zaboravljamo. Nikada, nikome, naše živote”, rekao je predsjednik Vučić.

On je upozorio večeras da su neki krenuli u rušenje Srbije, a građanima poručio da nikada ne dopuste da neko sruši slobodu, nezavisnost i samostalnost Srbije.

“Krenuli su da sruše Srbiju… Poručujem ovog 24. marta – ja sam ovdje među vama i svake godine unazad pet godina obilježavamo ovaj dan, a prije toga smo to zvali kampanjom, stidjeli smo se da pravim imenom nazovemo zločin, agresiju. Krenuli su da sruše Srbiju. Nemam šta drugo da vam kažem, šta god da se dogodi, meni, bilo kome od nas, nikada nemojte da dopustite da sruše slobodu, nezavisnost i samostalnost Republike Srbije”, poručio je Vučić.

“Nikada, nikome i zapamtite ove moje riječi”, dodao je on.

“Srbiju ne mogu da pobijede, Srbija će da pobjeđuje i po broju novih fabrika, a samo sam ih u Nišu otvorio šest, ja ovakav, mali Vučić”, rekao je i dodao:

“Imaćemo snage da se izborimo sa svima koji žele da Srbiju zaustave na putu normalnosti i uspjeha”.

Srbija će, zaključio je, uvijek imati i ponosa i snage i da se sjeća sebe i svojih žrtava, onih koji su dali za spas otadžbine jedino što su imali, a to je život.

Nadamo se da nikome neće na pamet da padne da Srbe na Kosovu i Metohiji ubija i protjeruje, a u protivnom, naš narod nećemo, ne smijemo i ne možemo da ostavimo na cjedilu, poručio je večeras u Nišu predsjednik Srbije, uz riječi “slušajte me, pažljivo”.

“Na 20. godišnjicu od agresije, izražavamo zahvalnost najboljima među nama a, to su Srbi na KiM, koji čuvaju svoje ognjište i svoje srpsko ime i prezime”, kaže Vučić.

“Tokom svog istorijskog trajanja Srbija se više puta kao ptica feniks dizala i oporavljala”, istakao je on.

Oporavila se od sankcija 90-ih, od pustoši i užasa koji su ostali iza bombardovanja i unutrašnje pljačke zemlje poslije 5. oktobra.

“Danas s ponosom možemo da kažemo da je pametni i dobri narod Srbije veran rodoljubivim idealima predaka i posvećen budućnosti svoje djece i pokrenuo Vaskrs otadžbine. Na tom putu budućnosti i napretka niko je neće zaustaviti”, rekao je on.

Poručio je da Srbija ne želi u NATO i da je vojna neutralnost njen prirodni izbor.

“Hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više, nikome ne prijetimo ali Srbija je danas desetostruko jača nego 1999. i dvadesetostruko jača nego 2008”, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.