Vučić se u Briselu sastaje sa Šatlom Mišelom, pa prisustvuje nooj rundi dijaloga Beograda i Prištine

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u danas u jednodnevnoj radnoj posjeti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

Kako je najavila Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike, Vučić će učestvovati i u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

 

Nova runda dijaloga

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojoj će učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, biće održana danas u Briselu.

Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusiraće se na put za napredak, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, kako je rekao u ponedeljak portparol Evropske unije Peter Stano za Tanjug, razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga.

Stano je dodao da će dijalog biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put „sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU“.

„Glavni prioritet je da počne da se radi na primjeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtijevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu“, rekao je Stano.

Borelj i Lajčak, kako je najavljeno iz EEAS, imaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15.00 časova, nakon čega će uslijediti zajednički trilateralni sastanak.

Uoči i na kraju sastanaka u zgradi EEAS novinarima će se obratiti Borelj.

Vučić je u ponedeljak najavio da će u Briselu razgovarati i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i proširenje Gert Jan Kopmanom.

Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je rekao da ono ostaje veliki bezbjednosni, politički i ljudski izazov.

„Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da uradimo sve što možemo da dijalogom rješavamo probleme, da dijalogom rješavamo stvari. Ne vjerujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno”, poručio je Vučić.

Ovo je prvi put da će se Vučić i Kurti sastati ove godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Dijalog se održava nakon što je Lajčak prošle nedelje boravio u Prištini i Beogradu i nakon sedam rundi dijaloga na ekspertskom nivou ove godine na kojima se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova da ukine dinarski platni promet na KIM.

(republika.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.