Vučić sa Putinom u Pekingu, glavna tema Kosovo i Metohija

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora je Kosovo i Metohija, kako su obje strane i najavile prije susreta.

Vladimir Putin je na početku sastanka rekao da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dvije zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu.

Obraćajući se na ruskom jeziku, srpski predsjednik čestitao je Putinu najveći hrišćanski praznik Uskrs.

Predsjednik Srbije prethodno je prisustvovao otvaranju Drugog foruma “Pojas i put”, na koji ga je pozvao predsjednik Kine Si Đinping.

Sastankom sa Putinom Vučić će zaokružiti konsultacije sa partnerima i prijateljima Srbije uoči sastanka u Berlinu, narednog ponedeljka, posle kojeg će, kako je rekao, donijeti važne odluke o izborima u Srbiji i poziciji i mjerama u odgovor na niz jednostranih, diskriminišućih poteza Prištine.

Vučić je juče u Pekingu razgovarao i sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, koji je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsjednik Srbije u ponedeljak će prisustvovati sastanku u Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Vučić je rekao da od tog sastanka ne očekuje ništa, da nije optimista, ali i da će, posle više negativnih signala, biti interesantno čuti da li Njemačka i Francuska žele Srbiju u EU ili ne.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.