Vučić: Sa ponosom nosimo srpsko ime

Vučić: Sa ponosom nosimo srpsko ime

Srbi su pružili ogromnu pomoć svezničkim pilotima u operaciji „Halijard“, podizali ustanke tokom Drugog svetskog rata, a Srbija platila cijenu u borbi protiv fašizma, i zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, ni promenu prošlosti u kojem bi napaćeni srpski narod bio proglašavan za agresora na ovim prostorima, poručio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je u obraćanju na obilježavanju godišnjice operacije „Halijard“ istakao da je prije 75 godina, bilo zabranjeno učiti o toj akciji, kao što je, kaže, bilo zabranjeno graditi auto-puteve kroz centralnu i zapadnu Srbiju, što danas više nije slučaj.

Nijesmo, kaže, mogli da učimo i to da su američke trupe koje su išle u žestoki napad na njemačke snage u Rumuniji, gdje su bile najveće rafinerije, odakle su snadbijevali njemačke trupe i na Istočnom i na Centralnoevropskom frontu, žestokom silom i ogromnim vazduhoplovnim snagama išli da sruše nacističke snage.

Njemci su se strahovito snažno borili i nanijeli gubitke saveznicima, pa su mnogi od njih morali da iskaču iz aviona, oštećenim avionima slijetali ovde na Galovo polje.

„Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovog kraja bio je ne samo spas za njih i njihove porodice, već i za jednu važnu operaciju 1944. godine“, rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da su Srbi od početka sukoba sa nacističkom armadom bili antifašistički orijentisani, iskazano ne samo kroz filozofske rasprave, već kroz žestok otpor partizanskih jedinica, ali i primjere, poput operacije „Halijard“, kada se vojska u otadžbini 1944. žestoko suprotstavila fašističkom neprijatelju i pomogla savezničkim borcima.

Srbi su, podvukao je, podizali partizanske ustanke u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, i to je dokaz koliku je Srbija platila cijenu u borbi protiv fašizma.

Samo četiri naroda su u Drugom svjetskom ratu proporcionalno broju stanovnika platila cijenu više od Srba, naglasio je predsjednik.

„Zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, nikada nećemo dozvoliti promjenu prošlosti u kojem bi tako teško stradalni i napaćeni srpski narod bio proglašavan za fašističke sluge i za nekoga ko je bio agresor na ovim prostorima“, poručio je Vučić.

Sa ponosom ćemo da nosimo srpsko ime, dodao je Vučić.

Srpski narod je možda i drugi po broju civila, koji su stradali, proporcionalno broju stanovnika, a stradali su jer su bili Srbi, naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je izrazio zahvalnost američkim prijateljima što su čuvali od zaborava „Halijard“, operaciju koja treba da bude zapamćena kao mjesto herojstva i važnosti u prijateljstvu srpskog i američkog naroda.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *