Vučić pred sastanak sa Tačijem: Bolje 100 godina pregovora nego da ratujemo

Vučić pred sastanak sa Tačijem: Bolje 100 godina pregovora nego da ratujemo

Predsjednika Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas pred sastanak sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu da je pozicija Srbije teška i da je “bolje da sto godina razgovaramo nego jedan dan da ratujemo”.

“Nije mi prijatno, a ni lijepo da razgovaram sa Tačijem, ali bolje sto godina da razgovaramo nego jedan dan da ratujemo. To je moj posao… Mir je važan, sve drugo nije za poređenje”, rekao je Vučić za u Helsinkiju, gdje je učestvovao na Samitu šefova drzava i vlada iz redova EPP.

Vučić je rekao da iz Helsinkija putuje u Brisel, gdje je visoka predstavnica EU Federika Mogerini sazvala sastanak sa predsjednicima Srbije i Kosova.

Očekuje se da će dvojica lidera na sastanku potvrditi spremnost da intenziviranju rad na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa ključnoj za evropski put Srbije i Kosova.

Posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je 18. jula.

Nastavak je potom zakazan za 7. septembar u Briselu, ali se Vučić i Tači tada nisu sastali već su održani samo odvojeni sastanci sa Federikom Mogerini.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *