Vučić posle kolegijuma načelnika Generalštaba: Velike snage su okupljene u region

0

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je posle sjednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni „Banjica 2“ da je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostaci i šta je to što je neophodno da se ispravi, kao i da se analiziraju bezbjednosne prijetnje i situacija u regionu.

– Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku, to je 4.534. Mi računamo na dobru saradnju sa KFOR-om i NATO trupama i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji. U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one ne nalaze se na toj teritoriji već na teritoriji susjednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske. Takođe uvereni smo da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv bilo Srpskog naroda, bilo Republike Srbije – kazao je predsjednik.

– Pojačana se dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posada u okruženju, dronova sa izviđačkim namerama, bez prelaženja granica Republike Srbije. Primijetili smo podizanje albanskih barjaktara iz pravca Đakovice – kazao je Vučić, posle sjednice kolegijuma.

– Moraćemo da promijenimo mnoge od svojih navika, moraćemo da radimo više, naše fabrike namjenske industrije. Moraćemo da dalje povećavamo ljudstvo u Vojsci, na pozicijama onih koji mogu da nose pušku i pomognu zemlji. Mnogo novca ulažemo, primanja naših vojnika su nikad veća. Veoma značajna primanja, mnogo novca država ulaže i tražimo najveći stepen posvijećenosti. Srbija želi mir – istakao je predsjednik.

O napadima iz Hrvatske

– Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila unižena, kad god Srbija ne bi pristala da služi tuđim interesima, a da sprovodi samo kažnjavanje, kad god bi srbija ekonomski se podizala, i kada njeni političari ne bi govorili samo „izvinite što ste nas ubijali“, uvijek bi se pravila koalicija u regionu, a neki bi bili stalno prisutni, poput Hrvatske. Napisali su toliko tekstova o meni u Hrvatskoj… Govore sada o rezoluciji o Jasenovcu, naravno krivac mora da bude Vučić. Imam konkretno pitanje, pitam predsjednika i premijera Crne Gore,  jesam li ih ikada pozvao da pitam, vršim pritisak ili je to bila vaša ideja, da se izvučete posle sramne rezolucije o Srebrenici. Nijednom ih nisam pozvao. Čak ni Andriju Mandića, mog prijatelja. Zašto? Zato što Srbija treba da bude dežurni krivac. To što neki na Zapadu vole da čuju da je Vučić provodio pritisak. Ja ih pitam, je li se vi stidite rezolucije koju ste donijeli? Krivac mora da bude Vučić, ko će. Imam konkretno pitanje, ako sam ja, vidim da iz crnogorskog rukovodstva govore da je rezolucija o Jasenovcu donijeta pod pritiskom Beograda, ne izgovaraju moje ime jer bi to bila laž, ali očigledno je. Što se Hrvatske tiče, želim ih još mogo tekstova, što više budu pisali protiv mene, znaću da radim dobar posao za svoju zemlju. Biram da budem prokazan, biram da budem napadan.

O radu službi bezbijednosti

– I ovoga puta su naše snage uspjele da urade svoj posao u skladu sa zakonom i neutrališu napadača. Da se pitala samo BIA i MUP, ti bi odavno bili iza rešetaka, Tužilaštvo je to koje se pita.

O analizi Leona Hartvela

– Nikada više laži i gluposti nisam pročitao. Koliko hoćete budala u svijetu koje misle da imaju pravo da iznose svoje sudove.

O litijumu

– Nisam plaćen ali imam savjest i brinem za Srbiju. Ne može viš šuster mat da se dobije. Razlika u tome je što postoje ljudi koji imaju ideale. Ne možete da me utišate. To je put u ogroman napredak. Moj posao je da vodim zemlju, narod u bolju budućnost, u to da imamo veće plate. Moramo da imamo dobru ekonomiju, da imamo fabrike…Ja ću da nastvaim da svoj posao radim besplatno. Ja sam spreman da lideri tog protesta „Ne davimo Jadar“ i ja odemo na poligraf. Pa da vidimo jesu li oni ili ja primali pare. Meni je samo Srbija važna, a njima njihove zadnjice. U tome je razlika.

Svečani doček

Predsjednik Aleksandar Vučić svečano je dočekan ispred kasarne „Banjica 2“, uz počasni stroj Garde i himnu Republike Srbije.

Pored predsjednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije prusutni su premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i članovi priloširenog kolegijuma načelnika Generalštaba.

Nakon sjednice planirane su izjave za medije.

(novosti.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.