Vučić pisao Trampu: Pozvao ga u Srbiju i zatražio podršku za pronalaženje trajnog rješenja za KiM

0

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku američkom predsjedniku Donaldu Trampu povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

U čestitki se kaže:

– Ekselencijo, poštovani predsjedniče,

Primite moje iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti – nacionalnog praznika Sjedinjenih Američkih Država, uz najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje svih njenih građana.

Svakog četvrtog jula građani SAD slave univerzalne vrijednosti, ispisane u Deklaraciji o nezavisnosti, usvojenoj prije 243 godine. One su, kako ste Vi rekli, ključne vrednosti koje čine američku naciju i čija snaga inspiriše i daje nadu, ali isto tako su važne i za sve one koji teže slobodi, jednakosti i prosperitetu.

U prethodnom periodu obilježili smo važne jubileje iz zajedničke istorije, podsjećajući se na svijetle primjere našeg savezništva u velikim istorijskim trenucima. U smiraj Prvog svjetskog rata, američki predsjednik Vudro Vilson je rekao da su „načela za koja se Srbija viteški borila i zbog kojih je propatila u tom ratu, identična onima za koja se zalažu SAD“.

Uvjeren sam da i sada imamo priliku da odnose naših dveju zemalja, kroz razvoj političkog dijaloga i jačanje ekonomske i svake druge saradnje, vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu. Nadam se da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana i da ćemo se u budućnosti više podsjećati na ono što nas povezuje.

Koristim ovu priliku i da zahvalim na podršci koju nam Sjedinjene Američke Države pružaju na evropskom putu, a posebno na podršci naporima koje Srbija čini da promoviše politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, kao i nalaženju kompromisnog rešenja u okviru dijaloga sa Prištinom.

Uz nadu da ćete nas uskoro posjetiti, kao i srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja – navodi se u čestitki predsjednika Vučića upućenoj predsjedniku Trampu.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.