Vučić: Opsjednut sam Kosovom, moramo se s tim problemom suočiti

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za “Fajnenšel tajms” kaže da bez rješavanja kosovskog problema sve što je postignuto u Srbiji u poslednje dvije godine neće biti održivo, a “prva kriza će nas ubiti”.
“Opsjednut sam Kosovom. Bez rješavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti”, kaže Vučić za FT u tekstu koji je objavljen na sajtu ovog uglednog britanskog poslovnog lista.
Kako se navodi Vučić na putu ka EU najpre mora da razriješi kosovski problem, da zvaničnici EU žele da Vučić predstavi svoj predlog za rješenje ovog problema narednih mjeseci kako bi počeli razgovori sa kosovskim liderima.
List navodi i da većina Srba Kosovo i dalje smatra kolevkom srpstva Kosovo, te da EU sa 28 članica ne nameće svoje rješenje, zato što Španija i četiri druge zemlje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova, uglavnom iz straha od secesionističkih presedana.
“Fajnenšl tajms” podsjeća i da su srpski ministri spoljnih poslova i odbrane otvoreno podržali ideju podjele, ali ocjenjuje da to kod zapadnih sila neće proći, zbog straha da bi se time otvorila Pandorina kutija graničnih sporova u regionu, te da su male šanse da se zapadne sile predomisle kad je riječ o nezavisnosti Kosova,” kao što to neki Srbi zamišljaju”.
Kao najverovatnije rešenje, kako se navodi, moglo bi da bude ono koje bi podrazumevalo autonomiju i dogovor o podjeli vlasti nalik na Severnu Irsku, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na oblasti u kojima Srbi čine većinu, a u zamjenu za priznavanje kosovske državnosti.
“Ali čak bi i to mnogi Srbi smatrali prevelikim ustupkom, a takvo rješenje bi se suočilo i sa preprekom u slučaju referenduma, pri čemu bi Vučić mogao da očekuje žestok otpor sa više strana uključujući i SPC”, piše britanski list.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.