Vučić: Odustao sam od velikih inicijativa za rješavanje pitanja Kosova

1

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je ukidanjem mera vlade u Prištini otvoren prostor za dijalog i rekao da očekuje dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog, Miroslava Lajčaka, u Beograd i Prištinu posle izbora u Srbiji 21. juna.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Aleksandar Vučić je poručio da je odustao od, kako je rekao, velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova. Vučić je izjavio da je ukidanjem mera vlade u Prištini otvoren prostor za dijalog.

– Time se otvara mogućnost da počnemo da razgovaramo, ukoliko ta mera ostane i opstane duže od nekoliko dana i verujem da to nije pitanje preganjanja i nadgornjavanja između dve strane, već je pitanje suštine, pitanje slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala onoga o čemu pričamo – rekao je Vučić, ocenivši da je to “jedna od najvažnijih sloboda savremenog sveta”.

Veruje da će to dobro da utiče na ekonomiju i Beograda i Prištine, da će to dobro da utiče na Srbe i Albance i da će stvoriti “neku vrstu okvira da naše biznis zajednice mogu da sarađuju neuporedivo bolje”.

– Naravno, to će otvoriti mogućnost za politički dijalog između nas – rekao je Vučić.

“Čekam šta će biti predloženo za Kosovo”

Na pitanje kako vidi ulogu Amerike, a kako EU u pogledu dijaloga, Vučić je napomenuo kako “nije logično” da o tome javno govori.

– Mi se nalazimo na evropskom putu, a sa druge strane Amerika je najveća svetska sila i sada vi očekujete od mene da se zamerim jednima ili drugima. Suviše smo mi mali da bismo to mogli da uradimo i da bih imao pravo da Srbiju dovedem u težu poziciju. To mi ne pada na pamet. Mi razgovaramo sa svima – rekao je Vučić.

Predsednik ističe da je dovoljno svestan da smo svi mi zajedno mali i da će naravno uvek biti onih na Balkanu koji će “gledati da se dodvore tim velikima”, mnogo više nego da sa svojim prijateljima ili komšijama naprave bolje odnose.

Dodao je da je “odustao od nekih velikih inicijativa”.

– Čekam da vidim šta će nam to biti predloženo. I ako me pitate, zato sam to rekao, šta je to konkretno šta očekujem. Ne očekujem ništa. Ne znam šta će. Kada kažem nešto će biti, ali ne znam šta bih očekivao. Ništa konkretno – rekao je Vučić, naglašavajući da za rešavanje kosovskog pitanja “ne postoje nikakvi rokovi” i da će “Srbija da razgovara u dobroj veri”.

Komentarišući izjave zvaničnika iz Srbije u kojima je tokom vanrednog stanja izazvanog koronavirusom kritikovana Evropska unija (EU), a isticana pomoć Kine, predsednik Srbije je naglasio kako je u razgovorima sa EU “važno da oni nama mogu da kažu sve što misle, ali da mi njima možemo da kažemo sve što mislimo”.

1 Comment
  1. A,e komentariše

    Sa Tacijem je covjek nacisto a sa vama iz Beograda ne.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.