Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save: Borim se za Kosovo, ali i za naš narod u Crnoj Gori!

Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save: Borim se za Kosovo, ali i za naš narod u Crnoj Gori!

Povodom obilježavanja osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, večeras je u beogradskom Sava centru održana svečana akademija, pod nazivom “Zavet Svetoga Save”.

Svečanosti, pored poglavara SPC patrijarha Irineja, prisustvovali su i predsjednik Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prisusustvovali au i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diolomatskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

“Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gdje živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobijediti laž”, poručio je on na svečanoj akademiji u Sava centru.

Vučić je, povodom dodjele ordena, rekao da nije u stanju da opiše šta osjeća.

“Nisam mu se nadao, nisam ga taržio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva rekacija na vijest koja me je iznenadila bila da ćutim, svjestan i veličine samog čina, i neočekivane časti i sopstevene, kao bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sam izabrao, svjesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, nije želio da laž postane večna, da nas pojede, da nas uništi.

“Nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cijena koju treba platiti. Ja želim, dragi oci, hoću samo to da Srbija bude vječna”, poručio je on.

A ništa od svega ovoga danas ne bi rekao, dodaje, ubijeđen da je ćutanje ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje.

“Tek kad sam vidio šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, nerijetko i za obračun za vama, oni koji vjeruju da ih ordenje čini većim od onih koji ordenje daju odlučio sam da izgovorim nekoliko riječi”, poručio je Vučić.

Ordenom Svetog Save – visokim priznanjem Srpske pravoslavne crkve odlikovani su patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić. Milorad Dodik dobio je orden Simeona Mirotočivog.

“Predsjednik Vučić je otvorio Srbiji puteve Evrope i svijeta. Njegovim trudom i radom krenulo se velikim koracima naprijed. Hvala Bogu, ovih dana Srbija dobija puteve kakve je željela sto godina unazad. Otvaraju se nove fabrike…”, rekao je patrijarh Irinej i dodao:

“Vučić se bori da očuva srpski narod na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu i Metohiji”.

Patrijarh Irinej se zahvalio predsjedniku Vučiću “za lavovsku borbu” za očuvanje Kosmeta.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *