Vučić: Očekujem eskalaciju situacije, Evropa i svijet će se suočiti sa teškim posledicama; EXPO je prekretna tačka za razvoj Srbije (FOTO)

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji iz zgrade Predsjedništva.

Govori o svim aktuelnim temama koje se tiču Srbije.

Istakao je da je pred Srbijom ljeto tokom kojeg će morati da donese. mnogo važnih odluka.

„Srbija je stabilna i sigurna i takva će da ostane“, istakao je Vučić.

„Očekujem eskalaciju situacije u narednim mjesecima i da se suočimo sa teškim posledicama u Evropi i svijetu. 29. aprila sam se poslednji put na ovakav način obratio i danas želim da zamolim građane naše zemlje, jer isključivo ću govoriti o Srbiju, nikako ne pominjući partije, već o problemima, lijepim stvarima, ali bih volio da saslušate i otvorimo široku raspravu i zajednički odgovorimo na izazove koji su pred nama. Živimo u vrijeme najveće geopolitičke krize posle Drugog svjetskog rata. Zarad istorije, želim da vam kažem, a imam saznanja, očekujem eskalaciju situacije u narednim mjesecima i da se suočimo sa teškim posledicama, govorim o Evropi i svijetu“.

O EKSPU

„Rekli smo da je EKSPO 2027 ključna, ne krajnja, ali prekretna tačka za razvoj Srbije. Danas ću vam predstaviti dokle smo stigli, brojne probleme, rešenja, i govoriti otvoreno o onome šta su izazovi za nas, te vas molim da bez obzira na partijsko opredjeljenje – saslušate. Važno je da čujemo mišljenje svakog građanina“.

„Želim da vam pokažem šta smo dosad uradili“, rekao je Vučić i na tabli detaljno pokazao šta se gdje nalazi na proketku „EKSPO 2027“.

Aleksandar Vučić
 

„Nacionalni stadion biće povezan sa EKSPOM, u toku su razgovori sa jednom od dvije najveće kompanije sveta – „Ledžends“. Radićemo da, ne samo upravljaju stadionom u Beogradu, već i u Zaječaru, Loznici, Leskovcu. Priredbe i manifestacije na Nacionalnom stadionu pripadaće EKSPU. Dozvoljeno nam je da EKSPO bude na 25 hektara. Odvojili smo malo veći prostor, trg sa binom, gdje će biti i druge velike kompanije da se predstave. Imamo EKSPO promenadu, pješačka zona ide od željezničke stanice“.

„Tu je i aktivaciona zona, potom paviljoni za velike zemlje koje žele da ih iznajme. Biće tu i za manje zemlje koje će imati video zid“. Fascinantnog izgleda. Biće tu kao galerija od 6.000 kvadrata kao galerija sa restoranima, kafićima“… Dva sa 8.500 kvadrata su objekti koje ćemo da sklonimo kad se EKSPO završi. Tu je i paviljon ‘Igraj za napredak’. Tereni za padel, košarku, odbojku, rukomet“…

„Nacionalni stadion imaće kapacitet 52.000. Već 2028 očekujemo da se igra finale Lige Evrope. Dosad ne kasnimo oko stadiona iako nam radovi idu teže nego oko EKSPA. Radi se u dvije smjene, a kad se postave reflektori, radiće se u tri smjene“.

„Ovde je riječ o akvatik centru. Zahvalni smo mađarskim prijateljima od kojih smo dobili kompletan projekat. O tome sam razgovarao sa Orbanom. Biće drugi ili treći najveći u Evropi“.

Aleksandar Vučić

„Ovo je rezidencijalni kompleks, gdje će biti smešteno 3.500 učesnika u 1.500 stambenih jedinica, koje ćemo potom da ponudimo zaposlednima u zdravstvu i prosvjeti“.

„Razgovaramo sa najvećom firmom za dovođenje stalne postavke – od cirkusa do tematskih parkova. Lego lend je malo skuplji. Svakako će biti najveće mjesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi“.

Aleksandar Vučić
 

„Imaćemo i delfinarijum. Akvarijum će biti kod Ušća, a na EKSPU delfinarijum. Kažu da ništa na djecu sa autizmom ne utiče kao terapeutski delfini. Obećali smo da će od 2027. letjeti taksijima iznad Beograda. U pregovorima smo sa 5 svjetskih kompanija. Ne pričamo o bajkama, i nećemo nažalost biti prvi, ali imaćemo sve to. Daleko smo u pregovorima, iako su mi se mnogi smijali to smo obećali i to ćemo da uradimo““.

„U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi“

„Potrebna nam je stabilnost javnih finansija. U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi. Rast nam omogućava da imamo više novca i da možemo da obezbjeđujemo veća primanja. Krenula je sezona raznih štrajkova i zahtjeva. Gledaćemo da učinimo sve što možemo, ali molim ljude da se ponašaju u skladu sa mogućnostima zemlje, a ne svojim željama. Svake godine slušam kako će neko da baci svoj rod, a svake godine rade sve više, imaju nove mašine, zarada sve veća. Zato vas molim da ne tražimo šta je nemoguće. Inflacija očekujemo da u junu bude na nivou 4,1 odsto. Zvanično će biti za dva, tri dana. Za nas je važno da smo na rekordnom nivou zaposlenih – 2.313.000.

Devizne rezerve su nam 27 milijarde evra, što je apsolutni rekord, a zlato na 41,3 tone – 2012. je bilo svega 15 tona, a rezerva 10 milijardi. 615 milijardi dinara nam je danas na računu. To je naša zajednička politika, premijera Vučevića, ministra Malog i mene da napravimo jastuke – takozvane bafere. Uspjeli smo da obezbijedimo dodatne bafere. Očekujem velike poremećaje na tržištu svega, od energenata do hrane i svega drugog u mjesecima pred nama. Ne u Srbiji, već u svijetu. Zato smo se snašli, iako je sve to skupo.

Proizvodićemo električni automobil u Kragujevcu, što dovodi do novih problema. Za svaki auto električni dobićete stimulans. Od države ćete dobiti 5.000 evra za svaki električni automobil, još i više ako je domaći automobil“.

O litijumu

„Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Riječ je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvijek sve možete da prekinete do 2028.  Potrebno je da se priča sa argumentima, a ne prazne priče, a ne ‘ne damo Jadar i Rađevinu’ a objasniću vam kako ste ih dali. Ti koji viču da ih ne daju, ne znaju ni na guglu da pronađu rijeke koje su ugrozile Krupanj. Lično sam učestvovao u ideji da obnovimo Tršić, banju Koviljaču, izgradnju stadiona u Loznici, o izgradnji bolnica zaustavljenih još ’87 da ne govorim. Da ne pričam o auto-putu Ruma-Šabac i Šamac-Loznica koja će biti gotova do kraja godine, dakle za sat vrmena od Beograda do Loznice. Samo nemojte da govorite kako neko drugi brine.

„Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou. Dok nam Njemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste rijeke i planine, da ćemo i odlaganje za deponiju da imamo u skladu sa najvišim standardima, nećemo ni da pokušavamo, niti počinjemo“.

Zatim je pokazao da projekat ima 3 elementa:

1. Životna sredina – da nam garantuju da nikakvih negativnih efekata po životnu sredinu neće biti.

Aleksandar Vučić

2. Socijalni efekat – zahvaljujući investiciji koju smo obezbijedili, od kada smo napravili transakciju sa Kinezima, a i dalje smo vlasnici 33 ili 37 odsto borskog rudnika – pet puta je veći budžet grada Bora. Građani Loznice ne bi znali šta sa novcem da rade.

Aleksandar Vučić
 

3. Ekonomija – Ovo smo radili pre dvije godine, dok Vlada Srbije nije donijela odluku da sve prekine. Litijum spada u kritične mineralne sirovine oko kojih će se voditi ratovi, kao što su se vodili oko nafte. Mogao bih kao teoretičari zavjera da kažem da je prije dve godine bila prava minijatura nekih zapadnih sila da zaustave naš razvoj. Oduzeli su nam dvije godine da bi se izborili za neke svoje interese. Možemo da izgubimo i deset.

Ovo je LFP baterija koju su napravili naši ljudi u Subotici. I „Folksvagen“ i „Reno“ su rekli da je najbolja na svijetu. To čini motor sjutrašnjice.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

„Ako ovo uspijemo da proizvedemo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac i doprinijelo bi uvećanju DBP… Ukoliko ne možemo sami u našoj zemlji to da radimo, nećemo ni da pričamo o tome. Tada imamo uticaj od skoro 4% na BDP, to je 3 milijarde nove vrijednosti na godišnjem nivou. Ode Srbija u nebesa! Dovedemo svjetske proizvođače električnih automobila idemo na +16,45 dodatnih 20 milijardi evra. Ovo je važnije od nafte. Važnije od svega. To je svake godine to nije jednokratno. To je desetinama godina jer se teško iscrpljuje. Svake godine i pogledajte koja je naša prednost u odnosu na sve drugo. Ne sumnjam u naš talenat da sve uništimo. Imamo mnogo energetskih problema. Bilo je lijepo videti da nam struja nije nestala, kada je svima nestala“.

O predstojećim izborima u Francuskoj i Americi

„Nemam pravo da se miješam u unutrašnja dešavanju u drugim zemljama. Imam dobar odnos sa Makronom. Naravno da su američki izbori najvažniji na svijetu. Na neki način u novembru se donosi odluka o sudbini čovečanstva. Plaši me da bi prije toga moglo da dođe do teških stvari, te bi u tom smislu ti izbori mogli da budu zakašnjeli. Francuska je jedna od dvije najveće evropske sile. Svakako da sve što se zbiva u Francuskoj, odražava se i na evropsku politiku. Ukoliko bi Ursula ostala na čelu Komisije, za Srbiju bi značila stabilnost. Poznajemo se, dolazila je u Srbiju više puta, iako razgovori s njom nisu uvijek laki“.

O Mađarskoj kao predsedavajućoj EU

„Mađarska braća su nam najveći prijatelji koje imamo u EU. Mnogo i često razgovaramo. Sinoć sam Orbanu čestitao gol u 100. minutu. Bio je radostan. Odnosi su nam izuzetno dobri. Radimo i više nego što se vidi. Nisam siguran da zemlja kao predsjedavajuća može mnogo da promijeni“.

O putu u Brisel

„Sjutra uveče putujem u Brisel gde ću imati razgovor i sa Kopmanom. Što se tiče KiM, to ostaje veliki bezbjednosti i politički izazov. Trudićemo se da dijalogom rješavamo stvari. Ne vjerujem u volju druge strane“.

Trikovi stranih službi o izvozu oružja

Vučić je ukazao na trikove kojima se služe strane službe, pojedini mediji i građani.

„Optužen sam da sam Putinov pijun, potrčko, lutak, da sve radim u dogovoru sa njima i tako dalje. I onda pročitaju kako sam ja Bog zna kome sve prodao oružje, a deo toga se pojavio u Ukrajini, pa onda kažu pogledaj Putine šta ti je Vučić uradio. Nije bit da mene napadne Peskov koji se vrhunski intelektualac, i njega je nemoguće prevariti. Zato nisam i reagovao. Ne morate na sve da odgovarate. Moje dijete im glavna tema pet dana… aj zaustavite se ljudi. Za šta se pravdate? Jer obezbjeđujemo razvoj namjenske industrije… Pa kome hoćete da prodajemo. Kažete to se koristi u ratu… pa gdje će da se koristi, na klizalištu i delfinariju? Za šta se drugo koriste granate i rakete“.

(Kurir)

 

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.