Vučić o Kosovu: Nastavak razgovora posle evropskih izbora

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle samita lidera Zapadnog Balkana i Prištine sa njemačkom kancelarskom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

– Zaključak samita je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Njemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog – rekao je večeras Vučić po završetku samita u Berlinu.

On je rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je riječ o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Vidjelo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

– Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili prije svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao – rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živio u vrijeme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS – i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom – te da nema nikakvih izvršnih ovlašćenja za ZSO.

– Počeli smo u jednom trenutku i da se osmjehujemo. Trudili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i mislim da smo to uspjeli da učinimo, iako ne mislim da smo pred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način – ocijenio je on.

– Razumjeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo vidjeli u jednom danu – rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

– Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo – rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.