Vučić o Košarama: Nije mrtav onaj koji je poginuo već onaj koji je zaboravljen, a mi heroje ne zaboravljamo

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je akademiji povodom obilježavanja 20 godina od bitke na Košarama. Svečana akademija održana je u Sava Centru.

Bitka na Košarama vodila se od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presijecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

“Dugo sam pisao ovaj govor, dugo birao svaku reč… i posle upoznavanja sa dvojicom vojnika sa Košara shvatio sam da ovaj govor možda ne bi dovoljno dobro dočarao ono što su naši junaci tamo proživeli.

Uvijek sam govorio da smo pobijedili… ali više nisam siguran. Čija je to pobjeda bila? Da li je to bila pobjeda jedne male slobodarske zemlje i jednog malog slobodarskog naroda. To oni nikada neće razumjeti. Mi imamo te naše srpske sinove, koje svi oni zajedno nemaju u svih 19 zemalja koje su našu zemlju pokušavale da pokore.

Tačno 67 dana je trajala bitka na Košarama, i tačno 108 života je poklonjeno bez ikakvog žaljenja. Pokazali su da je otadžbina važnija od života, i postavili su svoja tijela između otadžbine i neprijatelja, slobode i ropstva. Prosječno su imali manje od 25 godina, i to treba da zapamtimo, zbog Srbije odbili su da imaju više. To se radi bez pitanja, ćutke… Opet danas i na ovom mjestu nemamo pravo na tišinu i ponosan sam što više ne ćutimo i što se dičimo svojim junacima. Dvadeset godina ćutanja je bilo previše, dvadeset godina naše sramote. Nemamo više pravo da ćutimo i da nam obrazi crvene, kazao je Vučić.

Njihova smrt bila je pobjeda duha i hrabrosti, a ne politička pobjeda.

“Oni su pali u bici koji mi nismo izgubili – izgubili smo je na političkom terenu protiv najvećih sila na svijetu. Ono zbog čega se divim svim ovim ljudima i njihovim porodicama je ono što nisu tražili lažni razlog da sebe iz nevolje izvuku. Ostali su da se bore i da poginu za svoju zemlju. Nije mrtav onaj koji je poginuo već onaj koji je zaboravljen – a, naš je zadatak da oni nikada ne budu zaboravljeni.

Postoji obaveza da probamo da odgovorimo na sva ona pitanja na koja ova zemlja mora da ima odgovor, da bi njihva smrt bila poštovana i da jedini odgovor mora da ostane i naš ponos i ponos njihovih porodica. Naš život, rad i uspjeh Srbije je jedini razlog da se obrazloži njihova smrt. Definisanje granica značiće to da njihovi životi nisu izgubljeni uzaludno.

Strašan je zadatak pred nama, ali još strašniji je bio onaj postavljen pred heroje Košara. Oni su ginuli za Srbiju, Srbiju zbog koje su jurnuli – ne samo na nebo. I baš danas zato zbog njih imamo Srbiju, jer da je oni nisu branili ko zna gdje bi i kako bi se sve završilo, ko zna šta bi od Srbije ostalo. Danas imamo državu u kojoj radimo, gradimo i stvaramo. Postavite sebi pitanje da li bi smo sve to imali da nije bilo njih, rekao je on.

Konačno imamo još jedan zadatak – a, to je da nas u budućnosti uvijek bude mnogo više živih, da imamo više porodilišta, da se rađamo, a ginemo samo kad moramo – baš kao što su to činili junaci sa Košara.

“Najvažnije je da posle političkih poraza, počnemo da pobjeđujemo i u politici. Da otvaramo više fabrika, više radimo.

Želim da vas uvjerim da bi poraz bio i da se ponovi martovski pogrom i Srbi budu protjerani sa KiM. Nema ni nas ni njih da bismo se borili. Niko od nas nema dovoljno ni da da, ni da izgubi. Zato je za nas jedino važan kompormis i dogovor koji će da isključuje krv, rat i sukobe. Takav mir potreban je i nama i našim junacima. Rat u kome nisi poginuo za sjutrašnji mir nema kraja. I to dugujemo i junacima sa Košara i nama.

Ako neko pomisli, zbog mojih riječi, da je Srbija slaba, taj mora da zna da će srpski odgovor biti jači nego u cijeloj srpskoj istoriji. Druge ne diramo, nikoga ne ugrožavamo, ali ćemo svoj narod i svoju zemlju umjeti da sačuvamo. Nikome ne prijetimo, ali ne napadajte ni Srbe ni Srbiju, znaćemo da ih odbranimo, znaćemo da ih zaštitimo.

Neka je vječna slava junacima, a vama porodicama se klanjam i vašoj žrtvi, jer vama dugujemo mir i vama dugujemo slobodu. Srbija danas ima mir zahvaljujući vašim očevima i vašim sinovima. Neka im je večna slava i Bog da im dušu prosti. Nikada nećemo zaboraviti naše junake, oni žive – živjela Srbija, poručio je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.