Vučić o govoru u UN-u: Svima smo pokazali da nismo šaka zobi, podsjetili smo pojedine na neke stvari kojih ne žele rado da se sjećaju!

0

Predsjednik  Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti uživo iz Njujorka.

Najprije je govorio o sastanku sa Džejkom Salivenom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džoa Bajdena, i rekao da to nije poslednji sastanak danas.

– Ovo je vjerovatno bio do sada jedan od najznačajnijih sastanaka, neki kažu da je on najvažniji čovjek SAD. Dugo je trajao sastanak, pričali smo i o ekonomiji, političkim pitanjima, stremljenjima Srbije u regionu, Kosovu. Po pojedinim pitanjima se nije lako usaglasiti. Razgovor je bio otvoren i iskren, a kada je takav razgovor uvek mora donijeti neku dobrobit – rekao je on.

Vučić je kazaoda je Saliven budućnost američke politike, i na takvom je mjestu da on odlučuje o ključnim pitanjima u svijetu.

– Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije, i dogovorili smo se da zajednički pojačamo ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD. Obojica smo zadovoljni što Rivian dolazi u Srbiju. Kada jedan Džejk Saliven zna da Rivian dolazi u Srbiju, to nešto znači – kazao je Vučić i dodao:

– Sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem sam razgovarao o poštovanju teritorijalnog integriteta. Sastanak je trajao nekih 20 minuta. Imaćemo sastanak i sa Gvinejom Bisau i Nigerom, predsjednikom Kongoa možda. Večeras imamo i Svjetski ekonomski forum, vjerujem da će tamo biti i mnogi drugi lideri – kaže Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da se tek sjutra oko 13 ili 14 časova po američkom vremenu završavaju obaveze, i da potom slijedi povratak u Beograd.

Vučić je rekao da je Salivena izvijestio i o našem stavu prema saradnji sa Kinom, i njihovim investicijama u Železaru.

– Govorim ono što uvijek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Vang Ji, imaćemo uvijek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom – kazao je on i dodao da mu ne znači mnogo to što je više ljudi vidjelo njegov govor od govora predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

– On je u središtu pažnje sada. Ne mislim da je on lično zbog toga srećan. Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji, zato što se neko mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja da mi čestitaju. Izašli su iz sale da me sačekaju, čestitaju, i kažu da ovo nisu čuli u poslednjih deset godina – rekao je on.

 

Vučić je rekao da je on strastveno i argumentovano branio našu poziciju, i svima smo pokazali da nismo šaka zobi koju može svako da pozoba.

– Oni sada svi znaju da smo mi pokazali taj narativ jedinstva u borbi za teritorijalni integritet. Jer smo podsjetili na neke stvari kojih ne žele rado da se sjećaju, kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta i Povelje UN. Nije to pitanje snage, već sam narativ i priča teže prolazi ako neko postoji da ih podsjeti kako su poštovali Povelju UN nekoliko decenija ranije – istakao je on.

On je rekao da će upravo zato velike sile ići na to da što prije riješe kosovski čvor.

– Ali imamo li izbora. Da izađem da pričam o ekologiji, pa ne mogu, kriza je na Kosovu. Nestašice hrane i energenata su tu. Ne mogu da pričam besmislice. Nije taj govor mač sa dvije oštrice, već naša pozicija uopšte. Mi ne možemo da umilostivimo nikoga ćuteći. Tek tada bi se kao orlušine ustremili na nas. A sada vide da smo mali, ali spremni da se borimoć. Ja sam iznosio činjenice. Neki su srećni zbog toga, neke od najvećih zemalja svijeta. A neki i nisu srećni. A moje je da radim za građane Srbije. Da li su oni srećni ili nisu, šta to mene briga – istakao je on.

 

Vučić je rekao da je cio svijet navikao na „Slava Ukraini“, a da je nekih sramota što je on završio govor sa „Živjela Srbija“.

– Smijali su se neki politički protivnici, jer se oni podsmjehuju svojoj zemlji, stide se toga što su iz Srbije. A ja se ne stidim. Ako Zelenski može da kaže „Slava Ukraini“, a što mene da bude sramota da kažem „Živjela Srbija“. U Crnoj Gori govore „Nek je vječna“. Pa što mi ne možemo da kažemo „Živjela Srbija“. Pa ja sam ponosan na to – rekao je Vučić.

Povodom dokumenta kojim se predlaže zapadno „rešenje“ za Kosovo, koji je stigao od njemačkih i francuskih pregovarača, a čije postojanje Brisel negira, predsjednik je rekao sledeće:

– Jesam li ja lud? Čitao sam nepostojeći papir. Nisam htio da primim papir, pošto ako bi se pojavio u javnosti oni bi rekli da sam ja kriv. E ovako to ne mogu da urade – rekao je on.

Vučić je zaključio da Srbija ne bi da ratuje, da razumije stavove Prištine, i da se „divi snazi njihove vojske i oružja“.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.