Vučić: Nikoga ne diramo i ničije nećemo – Srbija više nikada neće biti ničiji plijen kao što je bila ’99-te godine

0

Srbija danas odgovorna i želi mir, ali nikome na svijetu neće dozvoliti da ugrozi njenu slobodu, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon obilaska manastira Studenica.

„Vjerujem u sposobnost srpske države da očuva mir i stabilnost… Vjerujte mi da živimo u svijetu u kojem se to ne podrazumijeva, a plašim se da će stvari biti još lošije, još teže. Vidim da su se nešto zakačili za nas, i od Veslija Klarka do predsjednika SAD Bajdena koji govori o Balkanu i onome šta se zbivalo ’99. Moje je samo da kažem da mi nikoga ne diramo i ničije nećemo, ali da Srbija više nikada neće biti ničiji plijen, kao što je bila ’99. godine“, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija danas odgovorna, da želi mir, ali da nikome na svijetu neće dozvoliti da ugrozi njenu slobodu.

Predsjednik Srbije je danas obišao rekonstruisani put Studenica-Rudno, gdje je napravljen novi most preko rijeke Brevine, na mjestu starog mosta, koji je teško oštećen u poplavama u julu prošle godine.

„Srećan sam što sam ovdje, dali smo ne mali novac za put Studenica-Rudno, i srećan sam što smo to uradili“, rekao je Vučić tokom obraćanja mještanima, napomenuvši da su radovi koštali oko šest miliona evra.

Kako je rekao, putevi povezuju krajeve Srbije, i omogućavaju ljudima da opstanu na svojim ognjištima i obezbjeđuju budućnost svojoj djeci. On je ocijenio da su ovi radovi tek sada izvedeni zato što je Srbija sada u boljem stanju nego što je ikada bila.

Prije obilaska rekonstruisanog puta, predsjednik je posjetio manastir Studenicu, gdje ga je dočekao iguman manastira arhimandrit Tihon i upoznao ga sa istorijatom i kulturnim i vjerskim znamenitostima manastira.

„Na mjestu istorije, u zadužbini Stefana Nemanje i istočniku vladarske loze Nemanjića, izvorištu države i vizije onoga što Srbija danas jeste i što će tek biti. Zahvalan sam starješini manastira Studenica ocu Tihonu na toplom dočeku i mudrim riječima koje su u svemu na tragu prvog arhiepiskopa srpskog, Svetoga Save. Molimo se za mir, bratsku slogu i napredak naše Srbije, dok se sa ponosom i osjećajem ogromne odgovornosti sjećamo legata naših slavnih predaka“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Kao i Studenica, Srbija je bila često napadana i rušena, ali i sa mnogo pažnje i ljubavi ponovo građena, obnavljana i oživljavana, dodao je.

„Zato je ovo posebno mjesto na kojem se prepliću naša prošlost i budućnost, predački zaveti i putokazi za potomke – da ne iznevjerimo njihov san o snažnoj i slobodarskoj Srbiji, da budemo ponosni i dostojanstveni u borbi za mir i slogu sa svima koji žele da zajedno gradimo dobru budućnost za generacije koje dolaze. Sa tog časnog i teškog puta ne smijemo da skrenemo. Živjela Srbija!“, poručio je predsjednik Srbije.

Novi most dug je 11,5 metara, a širok 5,5 metara i na njegovoj izgradnji su radili radnici JP „Novi Pazar Put“.

Izgradnja mosta i sanacija klizišta finansirana je iz budžeta JP „Putevi Srbije“.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.