Vučić: Nikada neću priznati nezavisnost Kosova, pa neka me sruše

0

Pokušali smo da vratimo nešto od onoga što je odavno izgubljeno, a onda smo vidjeli snagu velikih sila, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić po pitanju pokušaja kosovskog problema.

– Suština je sledeća: Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Nalazimo se u teškoj situaciji, i neka se niko ne pravi lud u ovoj zemlji. Svi znamo šta se dešava na Kosovu i sada svi traže krivca – rekao je u emisiji “Upitnik” i potvrdio da kada kaže da se traži “krivac” – da je taj “krivac” ustvari on.

Kosovo je, podsjetio je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Srbija je, kaže, uspjela da neke stvari vrati iz ćorsokaka i da proba da vrati nešto što je oduvijek bilo izgubljeno.

U tim nastojanjima suočili smo se, kaže, sa snagom velikih sila, ali i protivnicima unutar zemlje, i sa činjenicom da se na različite načine razarala sama mogućnost da Srbija, ne Srbi, imaju nešto od toga.

On je rekao da je njegova kompromisna ideja odbačena, a na pitanje šta je tačno mislio pod razgraničenjem, rekao je – da se uspostavi pravedna i pravična granica između Srba i Albanaca.

– Dok sam predsjednik neću priznati nezavisnost Kosova, poručio je Vučić stranim partnerima i dodao:

– Možete samo da me ubijete, ali to se neće desiti. Evo, kažem svima i Englezima i Njemcima – neću. Srušite me, ali neću. Za petnaest godina može da bude neko drugi predsjednik, ali Vučić neće priznati Kosovo – poručio je predsjednik Vučić.

Vučić je rekao da se Beograd borio novom politikom i energijom, većom snagom naše zemlje u cjelini da proba da vrati ono što je odavno uveliko izgubljeno, ali je potom viđena snaga velikih sila.

Ne želi, istakao je, da obmanjuje naš narod tako što će loše da govori o Haradinaju i Tačiju i stiče popularnost time, a da zamagljuje istinu.

– Nalazimo se u užasno teškoj situaciji i ne treba niko da se pravi lud u ovoj zemlji i oko nas, jer svi odlično znaju šta se dešava, ali svima odgovara da izmisle novog krivca – primetio je.

Kaže da mu je dosta priča poput „mi smo protiv razgraničenja, ali želimo da dođe do pomirenja”.

– Kao da slušam neke naše opozicione lidere, bivše vlasti, kao da kada ste na izboru mis svijeta, gdje svi kažu da su za mir u svijetu. Prazne priče slušam i gledam već mjesecima, a kada ih pozovete da govore o rješenju za KiM, ponude nema. Jedini razgovor se svodi na to da sam izdajnik, da sam đubre koji će da potpiše kapitulaciju u Berlinu – istakao je Vučić.

Upitan kakvo je rješenje tačnu nudio, ko ga je odbio i kakve će posledice biti, on je ponovio da niko nije htio da ga čuje.

– Odbijeno je tako što niko nije htio da čuje. Kako mislite da ponudim cinelom narodu ono što niko nije htio da čuje? Odbijena je ideja o granicama između Srba i Albanaca. Čini mi se da se svi prave ljudi. Kakva izmjena granica? Ja kažem da mi nemamo jasnu granicu, imamo jedno što piše u Ustavu, a na terenu je nešto sasvim drugačije. Smatrao sam da je važno da se nađe kompromisno rješenje, ne zanoseći se praznim junačkim pričama – objasnio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.