Vučić: Nikad nećemo prihvatiti rezultat NATO agresije

0

NATO agresija je bila težak zločin protiv male suverene zemlje, ali je srpski narod i 20 godina poslije toga nepokoren, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na otvaranju četvrtog Beogradskog strateškog dijaloga.

„Srbija i srpski narod su bez obzira na to i danas nepokoreni. Danas smo u procesu sveobuhvatne nacionalne i državne konsolidacije i uvjeren sam u sigurnu i uspješnu budućnost“, naglasio je Vučić.

Srbija je kao mala i nezavisna zemlja, kako je rekao, na udaru mnogih, jer niko ne voli neposlušne, a Srbija sama donosi odluke.

„Srbija je neutralna zemlja. A siguran sam i vjerujem da bi NATO, koji uvijek kaže da je to izbor Srbije, možda i više voleo Srbiju, nego neke druge zemlje iz regiona koje su trčale u susret Alijansi“, rekao je Vučić.

Ukazao je na to da se danas ne poštuje Rezolucija SB UN 1244. Vučić je rekao da ta rezolucija ne važi na terenu zato što su pojedine zemlje priznale nezavisnost Kosova* i poručio da ako više ne važi – da probaju da je ukinu u UN.

On je zahvalio Rusiji na podršci srpskom narodu, na podršci prije 20 godina, kao i sada, i istakao da su Srbi odani svima koji su nam u teškim trenucima pomogli.

Vučić je istakao da ne treba da se stidimo da osudimo NATO agresiju, kao drugi ranije u Srbiji koji su brinuli samo o svojim foteljama.

„Vjerujemo u snagu svoje armije i mnogo toga smo preživjeli da bismo mogli da zaboravimo. Mi nijesmo bili bezgrešni, ali Srbija nije zaslužila NATO agresiju, to je bio protivpravni akt uperen protiv međunarodnog poretka„, ukazao je predsjednik dodajući da je izgubljeno mnogo ljudi, mostova, pruga, puteva…

Napominje da sa jedne strane postoji pravni poredak, a sa druge strane nasilje.

„Mi ćemo ove godine u Nišu koji je mnogo stradao tokom agresije govoriti o tome šta se dešavalo 20 godina. Zamolio sam da se vojna parada pomjeri za 9. maj i da tada prikažemo koliko je naša vojska i policija napredovala, a 24. marta da se sjetimo svih stradalih i poginulih i da gledamo u budućnost u kojoj ćemo da čuvamo i gradimo mir i da se zahvalimo svima koji su nam pomagali“, rekao je Vučić.

Na vlast se ne dolazi testerom, već izborima

Na vlast se dolazi izborima, demokratskim putem i demokratskim procesima, a time što ćete unositi testere i zauzimati neke prostorije ne znači da ste osvojili narodnu volju, kazao je Vučić.

„Koji im je ovo put i Uskrs već, da oni misle da se sklanja neko silom. Možete jedino da me ubijete, jer sam ja legalno i legitimno izabran. Danas mi je legitimitet veći nego tada. Volja naroda je potrebna da se dođe na vlast“, naglasio je on, komentarišući jučerašnje izjave lidera opozicije.

Na pitanje prokomentariše izjavu portparolke Evropske komisije Maje Koncijančić da protesti treba da budu mirni i u okviru zakona kao što su bili pre ovog vikenda, Vučić je kazao da je i on to govorio.

„Možete da šetate koliko hoćete, ali nasilje ne može. Nemamo problem sa šetnjama. Što se nas tiče smatramo da je važno da se dijalog odigrava u parlametu, ali oni koji nijesu deo parlamenta naterali one koji jesu da izađu i da na silu probaju da nešto urade. Parlament je mjesto gdje se razgovara. Na to smo uvijek spremni“, objasnio je on.

Ukazao je da je tek u nedelju video koliko je velika podrška građana, i koliko ne podržavaju nasilje.

„Mi nasilje da dozvolimo nećemo„, ponovio je i na najave da će ga skloniti kazao je da čeka još neku žešću akciju tokom koje mogu samo da ga ubiju, jer da bježi neće, a izbori nijesu zakazani za promjenu vlasti.

„Neću da bježim, jer mi je savjest čista, za razliku od Jeremića i Đilasa nijesam ukrao milione evra, a za razliku od Obradovića nijesam fašista, već se borim protiv fašista„, rekao je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.