Vučić: Neću da dozvolim da Priština povuče takse u zamjenu za priznanje nezavisnosti

1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sjutra u Bratislavi na konferenciji “Globsec” govoriti istinu o stanju na Kosovu i Metohiji i od Amerikanaca tražiti pomoć da Priština ukine takse.

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva kazao je da će se sastati sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, kao i da će imati bilateralne susrete sa drugim zvaničnicima, ali ne i sa Hašimom Tačijem, koji učestvuje na “Globsec-u”.

Ukazao je da je tek nedavno na skupu u Tirani vidio Tačija sa kojim je imao žestoku raspravu i da u Bratislavu ne ide da se sastane s njim.

Razgraničenje je najzdravije za Srbiju i Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocijenivši da je to “apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe”.

On je rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

“Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumio poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije”, kazao je predsjednik Srbije.

Rekao je da je ponašanje Srbije uvek konstruktivno i da želi da razgovara o kompromisnom rješenju kosovskog problema.

– Ali kako da razgovaramo o rješavanju problema kada čujete da oni žele da formiraju Veliku Albaniju, da neće da formiraju ZSO, iako su to potpisali. Shvatite tada da ono što ima snagu međunarodno pravnih ugovora više ne važi. Na sve to je EU tako blago reagovala da niko nije ni primijetio – objasnio je Vučić.

Kazao je da ne može reći da je ljut na EU oko Kosova i Metohije, ali razočaran zbog činjenice da već šest godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali.

– Nema u politici šta da se ljutite, možete da budete nezadovoljni, razočarani. To što se ljutite nikome neće da pomogne – ukazao je on.

Poručio je da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon toga Srbija mora da učini neki gest.

– Neću da dozvolim nikada da oni povuku takse, a da posle od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest, to slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im stotinu puta – rekao je Vučić na televiziji Prva.

1 Comment
 1. Pero komentariše

  Kosovo nije Srbija, niti će to više ikada biti, a iako to svi u Srbiji znaju, još uvek je bogohulno tako nešto javno reći, izjavio je pisac Filip David.
  “Neki se, što je sumanuto, nadaju vojnom rešenju, kao da je moguće oružjem vratiti Kosovo u sastav Srbije, iako bi dobar sporazum sa Kosovom zaštitio srpsku manjinu i srpske kulturne spomenike, doneo bi stabilnost i bio primer rešavanja otvorenih pitanja”, rekao je David za sarajevski portal Klix.
  Prema njegovim rečima, alternativa je rat do istrebljenja, do poslednjeg Srbina i Albanca, što priželjkuju ovdašnje patriote, ne priznajući ni pod kakvim okolnostima nezavisnost Kosova.
  On je kazao da je u Srbiji došlo do paradoksa, jer mnogi od onih koji su nas uveli u tragične sukobe devedesetih ne samo da nisu odgovarali, nego su ponovo u izvršnoj vlasti, a jasno je da oni ne mogu izvesti zemlju iz krize i haotičnog stanja u kojem se nalazi.
  “Srbija je u lošim odnosima sa Crnom Gorom, Bosnom, Makedonijom i Hrvatskom, a u Evropi ima podršku ekstremno desnih i populističkih stranaka kao što su Nacionalni front Merin Le Pen, Straheova Slobodarska partija, Orbanovi populisti i ultradesničarska Liga za Sever Matea Salvinija, a nemoguće je sa takvim vlastima i takvim saveznicima graditi neku novu, bolju i drugačiju Srbiju”, upozorio je David.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.