Vučić: Nećemo prihvatiti ulogu da slušamo, ma kako neki voljeli da nam je namijene zauvijek

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da je pandemija korona virusa potvrdila promene koje se već dešavaju na globalnom nivou, a da su se i stvari u regionu promenile otkako je Srbija postala snažnija.

“Sve je bilo jedno veliko licemerje”, konstatovao je predsednik otvarajući skup o svetu posle korona virusa.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da iz pandemije korona virusa dve sile, dve zemlje, Nemačka i Kina, izlaze sa novom snagom.

“Nemačka je apsolutni pobednik. Koliko je novca ubrizgano u njihovu privredu, koliko je sama ubrizgala sebi novca… Sa druge strane, Kina je uspela da pokaže želju da nastavi ono što je bila američka politika, a to je globalizacija, to je preuzimanje pozicije ključnog igrača, prihvata igru na nivou celog sveta”, rekaoje Vučoić na konferenciji o svetu posle korone.

SAD su najviše izgubile, kaže, ali će Amerika, uveren je, snažno početi da raste.

U vojnom smislu se, pored Nemačke i Kine, izdvajaju SAD i Rusija.

“Odatle možemo da očekujemo i veći nivo solidarnosti. Ti isti koji su me optuživali o tome kako Evropa nije bila solidarna sada isto pričaju što i ja”, primetio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je njegova krivica i krivica Srbije što nije umeo, smeo zbog istorije, ne zbog sebe, sakrije prezir prema svima koji su se tako ponašali i odnosili prema Srbiji.

“Dok sam predsednik tako ću se odnositi prema svima koji misle da smo otirač o koji mogu svoje prljave noge da obrišu, da ga gaze i kažu da treba da budemo zadovoljni kako se divno odnose prema nama”, dodao je on.

Ukazao je da će velike ekonomije lakše proći kroz krizu i da će se brže oporaviti od malih, rekavši da od velikih očekuje veći nivo solidarnosti.

Kazao je da je prvi u Evropi govorio o nedostatku solidarnosti, a da su ga napadali oni koji su ga kasnije na bezbroj načina plagirali.

“Suviše smo mali i ja nevažan da bh imao pravo da govorim istinu kada je to namenjeno moćnijima. Za nas male je istina da slušamo i služimo. Tu ulogu nećemo da prihvatimo ma kako neki voleli da nam je namene zauvek”, poručio je Vučić.

Predsednik je ponovio da je za Srbiju sada važan ekonomski napredak, a da on oporavka Evrope, a zatim i od rasta američke, kineske i ruske privrede zavisi i oporavak naše ekonomije, naš rast, što dalje omogućava bolje pozicioniranje Srbije.

Poručio je da je važno da nastavimo da idemo napred, ali da vodimo računa o svakom koraku i da se “maknemo iz senke velikih”, jer, primećuje, svi će, kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu, jer su oni lideri moćnih zemalja, reći – “hajde da zgazimo Vučića”.

“Nije meni problem što sam lično u pitanju već što posledice oseća Srbije. Ali, zato je važno da radimo sve da osnažimo naš EU put, iako to ne zavisi samo od nas, već i od stanja u EU. Moramo da snažimo odnose sa SAD, Kinom, Rusijom. To je naša globalna politika, jer nismo mnogo veliki da bismo bili primećeni osim kada kažemo nešto što drugi, možda, ne smeju”, rekao je Vučić.

U nastavku konferencije govore premijerka Srbije Ana Brnabić, ruski i kineki ambasadori Aleksandar Bocan-Harčenko i Čen Bo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.