Vučić: Ne očekujem ništa od dijaloga, jer će Kurti opet malo da drami; Ne vidim način da prestane rat u Ukrajini!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne očekuje ništa od današnjeg dijaloga sa Prištinom u Briselu.

– Očekujem da drami dok mu kažem da se ne smiri. Pa će onda da izađe i kaže šta je radio „mali Putin“, ništa novo. Borićemo se za interese našeg naroda, da li očekujem velike zaključke, ne i ne očekujem – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je komentarisao i dešavanja u svijetu, u prvom redu izbor Marka Rutea na čelo Alijanse.

– Ne znam da li će NATO da napadne Rusiju i kako će to da tumače. Ruteu čestitam. Mi smo imali odličnu komunikaciju sa Stoltebregom, uprkos različitim stavovima. Nadam se da će i sada takva ostati. Sa njim imam korektan odnos, ali ništa to ne znači kada pričate o poslu – rekao je Vučić i dodao:

– Ne vidim način da prestane rat u Ukrajini. Vidio sam kinesku inicijativu, i dobra je, pozdravljam to. Tu se govori o prekidu vatre odmah, tek kad prestanu ljudi da ginu hajde da sjednemo. Ali ja ne vidim način da se to dogodi. Zapad kaže da će pasti zapadna dominacija ako Putin pobijedi, zatim misle da bi Putin nastavio sa napadima na suverene zemlje, i pod tri sve elite koje su tvrdile da će pobijediti Putina morali bi da odu… I zato Zapad mora da se bori i do kraja. S druge strane neće da se stave u Putinove cipele. Ako on izgubi to znači da više nema Rusije, kakvu poznajemo, ne smije da dopusti da bude poražen zbog države, porodice, nasleđa… Ja sam to prostim činjenicama zaključio – kazao je Vučić i zaključio da je prosto je nemoguće da dođe do rešenja.

Vučić je naglasio da ne želi da vodi antialbansku politiku, te je komentarisao traženo ukidanje mera protiv tz. Kosova koje je tražio Borelj.

– Ni riječ nisam rekao o tome. Nit sam ih tjerao da uvode, nit ukidaju mere… Pošto oni neće da vam kažu, zašto bih ja. Radim u interesu Srbije, a to je interes Evropljana. Što ja da ih obavještavam ko u njihove ime donosi nerazumne odluke… Uskoro ćete vidjeti u Srbiji novi zamah, novih investicija, dobrih stvari. Vjerujem da vjerujete i vi da je zemlja na dobrom putu. Da li očekujem brda i doline da se pomjeraju, pa ne… ali vjerujem u bolje bilateralne odnose između nas i Brisela – kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje albanskih medija, Vučić je naglasio da je spreman da učestvuje u pronalasku rješenja sa kosovskim Albancima, te da nije primijetio da je albanska strana sprema da uradi bilo šta po pitanju ZSO.

– Albanska strana nije uradila ništa osim mučenja i terora nad srpskim narodom – poručio je za kraj predsjednik Srbije.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.