Vučić: NATO bombardovanje je bilo zločin

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras da ne može da prihvati da je bombardovanje bila nužna agresija i izbor između dva zla, kako je to rekla predsjednica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić.

“To je bila agresija, koja je bila potpuno pogrešna, bila je zločin, koji je unazadio region”, rekao je Vučić gostujući na Hepi tv.

Vučić je takođe rekao da ne može da se složi ni sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji je danas, u intervjuu Tanjugu, rekao da agresija nije bila uperena protiv naroda.

Vučić je istakao da ne može oko toga da se složi sa Stoltenbergom, iako sa njim ima korektnu saradnju, pošto je to njegov posao.

“Jer moramo da sarađujemo kako bi čuvali naš narod i svetinje na KiM. Što ste onda tolike mostove uništili i gađali voz civilni, koji nije vozio vojnu opremu, niti naoružanje? Nismo se po pitanju mostova i druge infrastrukture još oporavili od toga i to ne mogu da prihvatim kao argument”, naglasio je Vučić.

Podsjetio je i da je Džejmi Šej iznio u to vrijeme licemjerni termin “kolateralan šteta” i “kolateralna žrtva”.

“To ne možete nijednom ocu i majci da objasnite da je njihovo dijete bilo kolateralna žrtva ili šteta”, naveo je Vučić.

Dodao je da je i Srbija uradila neke loše stvari i da to nije nikad negirao.

On je istakao da je Srbija dobro izabrala kada je donijela odluku o vojnoj neutralnosti, imajući u vidu da je takva pozicija u skladu i sa tragedijom koju su preživjeli, za koju nema opravdanja, ali i u skladu sa situacijom i promjenama u svijetu.

“Na taj način čuvamo svoju samostalnost, nezavisnost i suverenitet”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je došlo do oštrog zaokreta u Evropi i da je njemačka kancelarka Angela Merkel izašla u Minhenu sa snažnim govorom, kojim je pozicionirala Evropu djelimično protiv Rusije, Kine i SAD.

“Za nijansu je postavljala snažniju razliku Evrope prema Americi, nego prema drugima. Za to je dobila najveći aplauz koji sam do sada vidio, koji je trajao 12 minuta. Evropa se podigla i to je njena velika pobjeda, jer je to rekla pred najvećom delegacijom iz SAD, u kojoj su bili od Bajdena do Pensa, od bivših do sadašnjih visokih funkcionera, jer je Amerika željela da pokaže da su oni tu i da Evropa može da računa na njih. Nisu očekivali tako snažan govor Merkelove”, prenio je on.

Ukazao je da se Amerika sve više u Evropi oslanja na Poljsku i Grčku, kao i na baltičke zemlje.

Ukazao je da postoji nova velika trojka u Evropi, a to su Berlin, Hag i Pariz, što pokazuje da će Evropa ići u dvije ili tri brzine u budućnosti.

Vojno, kako je rekao, Amerikanci će rušiti svaku ideju evropske vojske, ali Njemci znaju da dok Evropa nema vojske i ne može biti velika sila.

“Trenutno imamo situaciju da svi jačaju sopstvene snage, kao što to čini i Srbija”, kazao je Vučić, te naveo kao primjere da se Mađarska, Rumunija i Bugarska naoružavaju, da kupuju oružje na jednoj strani da se pokažu Trampu, a na drugoj zato što im je potrebno.

“Nije slučajno Tramp rekao da jedna Crna Gora može da nas dovede sve u sukobe… Važno je da sebe osnažimo, sa NATO imamo pristojne odnose. Moj posao kao predsjednika Srbije je da ne dozvolimo da se ponovi 1999.”, naglasio je Vučić.

On je rekao da je NATO učinio težak zločin i agresiju nad Srbijom.

“Može da se postavi pitanje da li je srpsko rukovodstvo moralo da se ponaša drugačije? Moralo je, i moralo je da razumije šta se dešava u svijetu, ali da je počinjen težak zločin nad našom zemljom, u to nema sumnje. Svi koji hoće iskreno da govore to odlično razumiju i pomalo se stide šta su uradili 1999”, objasnio je predsjednik.

On je rekao da se ne smiju ispustiti iz vida ni emocije koje srpski narod gaij prema NATO-u.

“Emocije prema NATO su užasne, iz razumljivih razloga. Neki su me osuđivali, kada sam gledao u Slađana koji je izgubio dvije ruke. Upitao sam se jesam li pogriješio svojom emocijom, jer sam možda ljude okrenuo na iracionalni dio politike. Ali, kakav je čovjek koji nema emocije. Ne treba emocije potcjenjivati i moramo računati na njih. Odluka o vojnoj neutralnosti bila je racionalna”, podvukao je on.

Naveo je da Srbija ima sporazume i zajedničke vježbe sa NATO i Rusijom, te da i jedni i drugi Beogradu prebacuju kada učestvuje srpska vojska u vježbama sa jednom ili drugom vojskom.

Što se regiona tiče, rekao je da će pokušati da bude loš prorok.

“Kazali ste da su svi u okruženju u NATO. Tačno je to i nismo se bunili kada su ulazili”, primijetio je u odgovor na opasku novinara Milovana Jovanovića.

“Međutim, vidjećete kakve će probleme imati te zemlje, članice NATO kada ne dobiju zeleno svjetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU. Ja kažem da neće otvoriti pregovore, iako se bore na sve načine za to. Tada će se pitati građani zašto su sve radili. Unijeće se dodatna nesigurnost i nestabilnost u cio region zbog tog razočarenja što nisu dobili pristupne pregovore, a prethodno ušli u NATO. Osim ljudi koji bez narodne volje hoće da se dočepaju vlasti, imaćete nezadovoljne zbog neispunjenih obećanja Evrope”, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.