Vučić nakon sastanka sa vladikama: Šta god da uradim opet ću nekima biti kriv

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, nakon razgovora sa vladikama o Kosovu i Metohiji, da je njegovo da nastavi da se bori, da izvuče maksimum od svega što može da dobije za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucjene i davanja onog što nije naše pravo, niti smemo da damo.

Vučić je prenio da je tokom sastanka koji je trajao dva i po sata, iznio veliku brigu za naš narod na KiM, govorio otvoreno i iskreno o svemu što tišti naš narod, odgovarao na pitanja, primjebde.

– Čini mi se da smo se dobro razumjeli, da je važno da razumijemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da vjerujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čovjeka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čovjeka, i to su svari na kojima moramo da radimo – objasnio je on.

Ukazao je da je posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima uspio da ostvari racionalan i normalan odnos.

– Govorio sam otvoreno, iskreno, upozoravajući na, a i neke vladike su to dorbo primijetile, da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih da nam se slične stvari događaju, kao u ne tako dalekoj prošlosti – rekao je on i izrazio uvjerenje u plodotvornost sastanka.

Podvukao je da, za razliku od nekih, smatra da je crkva važan društveni činilac koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju da budu isti kao država.

Crkva je, podsjetio je, pomagala na svim teritorijama posebno gdje je srpski narod bio ugrožen, posebno na KiM.

– Pred nama je težak period. Iznio sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumio, kao što sam ja razumijem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke. Neko od vladika je rekao- “šta god da uradiš bićeš uvijek nekome kriv”. Ja sam to odlično razumio – prenio je Vučić.

Patrijarh Irinej je kazao da se predsjednik Vučić se junački bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime.

Patrijarh je istakao da je to ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora naše crkve.

Patrijarh je takođe rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvjesno kako će se pronaći rješenje za pitanje Kosova i Metohije.

Naša ljubav prema KiM je velika, istakao je patrijarh, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: “Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće…”.

– Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspjeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspjeti. Koliko – ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svijetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu – rekao je patrijarh novinarima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.