Vučić nakon sastanka sa Lajčakom: Albanci se varaju ako misle da će im SAD omogućiti brzo rješenje

11

Predsjednik  Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Glavna tema sastanka je nastavak dijaloga izmedu Beograda i Prištine.

Vučić je na početku obraćanja rekao da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom, kao i da podržava Lajčakove napore da se postigne kompromis.

– I pod tri, Srbija u dobroj vjeri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumijevanje i za njene nacionalne interese, a ne samo interese Albanaca. U skladu sa tim mi smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve. Naša obaveza je da budemo odgovorni i posvećeni, zato što neće biti napretka u evrointegracijama ukoliko ne napravimo ozbiljne pomake u razgovorima sa Prištinom – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ako Albanci misle ako misle da će nečija batina da im stvori državu grdno se varaju, i da je to račun bez krčmara.

– Ako misle da je moguće da će neko uzeti čekić i udariti Srbiju u glavu, i reći nam da moramo da priznamo Kosovo – to se neće desiti – naglasio je Vučić, i rekao da se Albanci varaju ako misle da će im Vašington omogućiti brzo rešenje.

Predsjednik Srbije je takođe skrenuo pažnju specijalnom izaslaniku da je Beograd ne priznaje formulaciju Srbija i Kosovo, već samo Beograd i Priština, aludirajući na Lajčakovo izlaganje nakon sastanka.

– Naše odgovorno ponašanje nam nije donelo dobre rezultate u prethodnom periodu. I dalje EU govori o punoj normalizaciji odnosa, što i jeste dobro. Međutim, vidite da se pod američkim pritiskom stalno ponavlja samo “međusobno priznanje”. Kao papagaji to ponavljaju. Gospodin Lajčak je svjedok da sam u Briselu prekidao albanske pregovarače, gotovo na ivici incidenta. A onda dobijem čestitku američkog predsednika gde piše isto – rekao je Vučić, i istakao da ćemo se truditi da dođemo do kompromisa, ali i da mi imamo naše nacionalne interese koje moramo da čuvamo.

Vučić je rekao da Srbija ne postavlja nikakve rokove, i istakao je da ishitrena rješenja mogu da izazovu katastrofu.

– Srbija takođe očekuje da se ispuni sve što je ranije bilo ugovoreno, kao što je Zajednica srpskih opština – rekao je predsjednik, i još jednom podsetio na trud koji je Lajčak uložio da bi se postigao dogovor.

Miroslav Lajčak je na početku obraćanja rekao da mu je žao što u Beograd ne dolazi češće, ali da je pandemija virusa korona to onemogućila.

– Moram ponovo da naglasim da je dijalog ključan za obije strane. Srbija je mnogo napredovala na putu evrointegracija, i dijalog to može još više da ubrza. I u Prištini sam poslao istu poruku koju ću i ovde. Države članice očekuju razgovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Kao drugo, države članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u proteklih deset godina – kazao je Lajčak.

On je potom rekao da je u planu i dolazak američkog pregovarača Metjua Palmera, i da sa Vašingtonom dele isti cilj, a to je približavanje EU celog regiona.

– Ovdje u Beogradu smo upravo završili koristan sastanak sa predsednikom Vučićem, i meni je drago što je potvrdio svoju spremnost da uvijek dođe u Brisel. Spremni smo da nastavimo naš posao – kazao je Lajčak.

 

11 Comments
 1. Milan komentariše

  Albanci rade kako Ameri kszj nista ne mogu bez njih sto je tragedija…

 2. Nile komentariše

  Idealna prilika za sve koji podržavaju Jeremića da mu se javno i zahvale jer je dozvolio da se problem sa KiM rešava u EU umesto u UN gde nas štiti rezolucija 1244.

  1. Tamara komentariše

   Albanci na sve nacin pokusavaju fa unesi nemir u region i demonstriraju svoju bahatost. Cini mi se da je svima vec ta bahatost postala mucna.

 3. Mile komentariše

  Dokle ćemo slušati da su albanci u pravu, a svi znamo da čitav region destabilizovaše?

 4. Malena komentariše

  Dokle slusati kako su Albanci u pravu. Oni imaju svoj cilj ali ga je tesko osvojiti jer necemo dozvoliti kao drzava da nezavisnost Kosova bude deo njihovog cilja.

 5. Mily komentariše

  Srbija ce saradjivati sa EU, sa ciljem normalizacije odnosa sa Pristinom, jer nas ceka veoma neizvesna i kompleksna buducnost ukoliko ne resimo postojece konflikte izmedju nas.

  2
  1
 6. Ivi komentariše

  Mily, Mily, dragi…. Srbija će saradjivati koliko joj odgovara. Za razliku od Miloševića, koji nije imao nikoga. Pozdrav za Milya NE DAMO SVETINJE. Stari je to borac za EU.

 7. Katarina komentariše

  Srbija je kao i uvek spremna na kompromis, ali da obe strane budu zadovoljne, a ne ostecene, vazno je da se sto pre odrzi dijalog kako bi se resilo pitanje oko KiM!

 8. Jovana Jovanović komentariše

  Srbija je uvek spremna da saradjuje ali ono što je za nas jako bitno jeste da svi budemo zadovoljni a ne samo jedna strana!

 9. Ivanka komentariše

  Tako je Vucicu,ne daj da nas prave majmunima… kosovo je srbija

 10. Jovana komentariše

  Na Beograd se vrši pritisak, a prethodni dijalog i dogovor jedino Priština nije ispoštovala. I niko ništa, idemo dalje. Ne razumem zašto EU žmuri na takvo ponašanje?! Selektivno su strogi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.