Vučić najavio ekonomski bum: Svaki punoljetni građanin će dobiti 100 evra, platićemo minimalac za tri mjeseca svim preduzetnicima!

2

Manje se plašim za našu ekonomiju, iako će biti mnogo teže – rekao je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, obrazlažući program ekonomskih mjera.

Vučić je istakao da će sve firme, svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, pekari, frizeri, sve kompanije dobiti pun minimalac na tri mjeseca. To će, dodaje državu koštati 700 miliona evra.

-Želimo da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika – dodao je on.

On je istako da Srbija ima viška novca u budžetu koji će nam pomoći za oporavak, kako je rekao biće to na tri načina finansiranja:

– unutrašnje rezerve

– zaduživanje na domaćem, unutrašnjem tržištu hartija od vrijednosti

– zaduživanje na međunarodnom tržištu kapitala

Prvi put će Srbija uvesti i korporativne obveznice (za velika preduzeća).

Vučić je izjavio da je u paketu mjera za oporavak srpske privrede više od pet milijardi evra. Istakao je da će kroz taj program mjera biti pružena pomoć privredi, kako malim i srednjim, tako i velikim preduzećima, a nadležni razmišljaju i kako da pomognu malima, prije svega, povrtarima ili mljekarima.

Takođe, posebna, podrška ići će ugostiteljstvu i hotelijerstvu, dodao je. Istoremeno, neće biti smanjenja plata u javnom sektoru, kao ni penzija, jer smo se, kaže, „spremali za ovako nešto“.

Prema njegovim riječima, imamo više para nego drugi.

Kako je rekao srpska ekonomija će i dalje biti broj jedan u odnosu na zemlje regiona. Vučić je govoreći o dijelu programa mjera za oporavak srpske privrede, rekao da još imamo mehanizama za monteratno djelovanje.

– Imamo para. Imamo para više nego drugi, nismo se dodovorali drugima. Imamo tri načina finansiranja – rekao je Vučić.

Svima na poklon po 100 evra?

Istakao je da ćemo nastaviti pregovore sa MMF. Podsjetio je i da je Fič potvrdio kreditni rejting Srbije.

Na pitanje odakle nam toliko novca rekao je:

– Ima još jedna stvar koji nisam rekao. Mi smo našli još novca. Imamo dovoljno novca. Razmišljamo da svakom punoljetnom građaninu Srbije damo po 100 evra kao poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni – rekao je on gostujući na TV Prva.

– To je veliki novac u masi, dakle to je još oko 520 miliona evra. Svakom punoljetnom građaninu, zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru, ko god da je, jednokratno – otkrio je Vučić.

Istakao je da će siromašnim građanima to puno značiti, kao i da će tako biti pojačana potrošnja, kako bi se podigla ekonomija.

Objasnio je da su ove mere takozvano “upumpavanje iz helikoptera”. Objašnjava i da iza ovih ekonomskih mjera stoji struka, Ministarstvo finansija, NBS, kao i drugi domaći i strani stručnjaci.

Vučić je rekao da će država gledati kako da pomogne i poljoprivrednicima u ovoj situaciji. Najviše oko cijena. Pomoći će se, navodi i Er Srbiji.

2 Comments
 1. Znojnik komentariše

  To je predsjednik, koji radi za svoj narod i svoju drzavu, tako se to radi

  23
  6
 2. Kafanski filozof komentariše

  Treba imati dobre planove i pametni kader, koji ce te isplanirane odredbe izvesti.
  Ako je tako Bravo!
  Mogu svi da nas mrze, istorijom dokazano, da smo uvek bili lider regiona.
  Dok drugi vicu, “danke Deutschland” i “ziveo NATO”, Srbi zasukli ruke i rade .
  Nije ni cudo sto nam velike drzave svakih 50 godina rat uvode.
  Koja bi nacija Srbi bili , kad ne bi bili rasparcani? Ujedinimo se!
  Samo sloga Srbina spasava!

  10
  2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.