Vučić na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji: “Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod“

17

Spomenik Stefanu Nemanji je veliki, težak, lep i prelep, baš kao i Srbija, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lep je, koliko je i priča o nama lepa. Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo“, istakao je Vučić na svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

Vučić je naveo da smo do Stefana Nemanje bili pleme, a od Nemanje do danas smo državotvorni narod, ističući da je spomenik Stefanu Nemanji, spomenik velikom županu, ali i Srbiji.

U prethodnom periodu trudili smo se da Srbiju podignemo iz pepela, da obnovimo i izgradimo pruge, puteve, bolnice, škole, ali i da pokušamo da vratimo veru u sebe, u mogućnosti i snagu srpske države, kazao je Vučić.

Savski trg, na kojem se nalazi spomenik, naveo je, mesto je koje je izazivalo stid, neuređeno, prljavo, na sramotu ne samo grada, već i cele Srbije, sada je potpuno drugačiji.

„Večeras sam posebno srećan, jer ovde, gde stojimo, iznad, nalazi se i Hram posvećen Nemanjinom trećem sinu, velikom Svetom Savi. Kako danas otkrivamo spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u najvećem pravoslavnom hramu. Tako ćemo obnoviti i Hilandar“, rekao je Vučić.

Uspeli smo ono najvažnije — ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo.

„Imali su Srbi Vojislavljeviće, Vukanoviće, Vlastimiroviće, župane i kraljeve, svece, pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu ili samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi podario, ali podarivši obojicu, podario je Srbiji jaku i prvi put centralizovanu državu, suvereni prostor između istoka i zapada“, kazao je Vučić.

On je podsjetio da Nemanja u rukama drži mač i Hilandarsku povelju.

„Do Nemanje smo bili pleme, od njega do danas državotvorni narod. Zato drži mač, kojim je pravio i gradio, zatim čuvao i štitio. Do Nemanje smo bili kultura oponašanja i prevođenja, od njega kultura kreacije, hraniteljstva i pisanja, a to simbolizuje Hilandarska povelja“, rekao je Vučić.

Ukazao je da današnja ceremonija nije samo čin otkrivanja spomenika, već čin polaganja računa o sebi i svom identitetu.

„Stajati ovde znači pokajanje za sve godine tokom kojih smo ga zaboravili, ali i svest da smo konačno otkrili koren iz koga je nastalo najlepše drvo koje se zove Srbija“, naveo je Vučić.

Svečanosti, koja je počela intoniranjem himne Srbije, prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, a okupio se i veliki broj građana.

Tu su bili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

17 Comments
 1. Jovana komentariše

  Spomenik koji ce da dise nasom dusom

  9
  3
  1. Црна_Гора komentariše

   Crna Gora Srbija RS RSK jedna familija.

   10
   3
 2. Marko komentariše

  Isorija srpskog naroda

  13
  3
 3. Marko komentariše

  Savski trg zraci lepotom spomenika Stefana Nemanje

  14
  3
 4. Nikolina komentariše

  Ovaj prelepi spomenik je podsetnik na to ko smo i sta smo.I koliko je vazno da ostanemo ujedinjeni,bas onako kako se Stefan Nemanja borio za to.

  12
  3
  1. Jelena komentariše

   Svaka drzava treba da neki svoj spomenik koji opisuje drzavu ili ono sta mu je sveto, spomenik je prelep

 5. Ivana komentariše

  Aleksandar Vučić je simbol jedinstva i mira, hvala predsedniče na svemu što radite za našu državu i njene građane.

  3
  7
 6. Serdar komentariše

  Velicanstven dogadjaj. Kod nas je u modi da se napada Vucic ali uvjek bez argumenata. Sto se mene tice Vucic je jedan od najboljih predsjednika kojeg je Srbija imala.

  6
  3
 7. Milica Bancic komentariše

  Ponos svih nas!

  2
  2
 8. tale komentariše

  podario nam je Svetog Savu i to je već dovoljno

  3
  2
 9. Mily komentariše

  Stefan Nemanja predstavlja najcistiji simbol nase drzave i nacije, koja se kroz istoriju uvek svojski borila za svoje mesto pod Suncem i nadasve slobodu, koju danas i imamo!

  2
  1
 10. Sanja komentariše

  Velicanstvena slika i prizor za ceo zivot.

  1. Milan komentariše

   On nam je ostavio u amanet drzavu koju moramo da čuvamo..

  2. Ivana komentariše

   Spomenik Stefanu Nemanji,predstavlja najčistiji simbol naše drzave.Ne smemo zaboraviti nase pretke i istoriju.Trebamo ih prenositi s kolena na koleno.

 11. Sanja komentariše

  Srbija ponosno cuva svoju istoriju.

 12. Mily komentariše

  Spomenik Stefanu Nemanji ujedinjuje sve nas i daje nam motivaciju za dalju borbu za svetlu i prosperitetnu sutrasnjicu nase otadzbine!

 13. Niksic hrabri komentariše

  Svaka cast Srbijo,svaka cast srpski rode! Moze neko voljeti Vucica ili ne ali covjek dize Srbiju kao vele silu u odnosu na region! Veseli se srpski rodeee..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.