Vučić na 21. godišnjicu NATO agresije: Bili smo krivi jer su velike sile htjele da komadaju srpske teritorije

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas naciji povodom 21 godine od početka NATO agresije.

Obraćanje u cjelini glasi:

“Danas se navršava 21 godina od početka NATO agresije na našu zemlju. Građani Srbije nikada neće zaboraviti zločin koji je nad nama počinila koalicija 19 najmoćnijih zemalja svijeta, kao ni hiljade ljudi koji su u toj agresiji pobijeni, a bili su krivi samo zato što su Srbi ili građani Srbije.

Bili smo krivi, jer su velike zapadne sile želele nastavak komadanja srpske teritorije a Srbija i njeni građani bili su samo jedna usputna, ili kako su govorili, kolateralna šteta. Za nas u Srbiji, mala Milica iz Batajnice i mala Sanja iz Varvarina, sva druga djeca, naši vojnici i policajci, svi oni zajedno su naša bol, naša tragedija i podsjećanje na stravični zločin koji ne smijemo da zaboravimo.

Tukli su i ubijali Srbiju da bi joj oteli Kosovo i mislili su da su svoj posao zauvijek završili 2008. godine. Bili su fizički mnogo jači 1999, a Srbija i politički užasno slaba do 2008. godine.

Posle svega i posle mnogo teških godina, uspjeli smo ekonomski da se oporavimo, obnovimo i podignemo slobodarski duh našeg naroda kao što se ptica feniks dizala iz pepela i vratili smo Kosovo kao temu na međunarodnu pozornicu.

I borićemo se za naš narod, naše ljude, ali i Srbiju na Kosovu i Metohiji.

I, danas, 21 godinu kasnije, znamo koliko su strašan zločin počinili nad nama, ali smo naučili mnogo i iz sopstvenih grešaka, neodgovornog političkog djelovanja i junačenja bez pokrića.

Prošlost je važna, ne smijemo je zaboraviti, ali je budućnost najvažnija. Zato je od presudnog značaja da i sa onima koji su provodili agresiju nad našom zemljom gradimo savezništvo i prijateljstva, ne tražeći osvetu baš kao što ni za milost nismo molili.

Saradnja i partnerstvo su ključne riječi na kojima ćemo izgraditi bogatiju i uspješniju Srbiju.

Istovremeno današnji dan je prilika da se zahvalimo svim našim prijateljima u svijetu koji su se suprotstavili agresiji nad našom zemljom i koji su u teškim trenucima bili na strani pravde.

Posebno, naša je obaveza da odamo počast svim srpskim junacima koji su položili svoje živote na oltar otadžbine.

Ni naše pilote koji su se suprotstavili mnogostruko moćnijem neprijatelju, ni heroje sa Košara, ni našu pobijenu djecu, nikada ne smijemo da zaboravimo.

Zbog nas i naše budućnosti moraćemo da pronađemo snagu da praštamo onima koji su taj stravičan zločin nad našom zemljom počinili.

Neka večno živi ponosna i slobodarska Srbija”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.