Vučić: Kosovo nije naše breme, već naš krst

3

Srbija više nije slaba, niti zemlja gubitnika, zemlja je koja ne prijeti, ali ne zaboravlja, spremna na razgovore, ali ne i na poniženje, hoće saradnju i kompromis, ali ne i konačna rješenja u kojima nema ni Srbije ni njenog naroda, poručio je danas predsjednik Aleksandar Vučić na obilježavanju godišnjice pogroma na Kosovu i Metohiji.

 

Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije – jasnog, ozbiljnog odgovornog, naglasio je Vučić u obraćanju.

“Za nas ostaje prost i jedini mogući zaključak, Kosovo nije naše breme već naš krst, a sa krsta se mnogo bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće”, naveo je predsjednik.

Vučić je istakao da se masovni zločin počinjen 17.marta, prije tačno 17 godina ne smije nikada zaboraviti i dodao da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda.

“Možda postoji vrijeme u kojem smo nemoćni da spriječimo nepravdu, ali nikada ne smije da postoji vrijeme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvijek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio”, poručio je Vučić na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu.

Za masovni zločin, za pogrom, pitanje “zašto” je nepotrebno i ne postoji, jer nema nijednog “zato”, podvukao je on.

Rekao je da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda, za kažnjavanje zbog imena, vjere ili nacije.

“Nema nijednog ”zato” koje može da opravda nečiju namjeru da neki narod zgromi i uništi, što su sve značenja ruske reči pogrom, kako sa jasnim razlogom nazivamo ono što se dogodilo našem narodu, i srpskoj kulturnoj i vjerskoj baštini na današnji dan pre 17 godina”, istakao je on.

Vučić je kazao da pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer je on, ne samo čin, već namjera, politika, predumišljaj da se neki kraj, neka zemlja, nasilno očisti od pripadnika drugih nacija i vere.

Nemamo prava da to prećutimo, poručio je predsjednik Srbije.

“Organizovano je nasilje pred očima međunarodne zajednice. Tog dana ubijeno je više Srba, skoro hiljadu povređeno, više od 4.000 protjerano, 930 kuća i domova spaljeno, 35 crkava i manastira oskrnavljeno, devastirano”, podsjetio je on.

Više od 60.000 Albanaca, kaže, u tome je učestvovalo, 60.000 organizovanih, vrlo svesno upućenih u Prištinu, Čaglavicu, Đakovicu, Vitinu, Laplje Selo, Svinjare, Podujevo,…odlučni da riješe srpsko pitanje time što će Srbe protjerati.

Posle 17. marta Srba više nije trebalo da bude na KiM niti da se vrate, ukazao je Vučić.

Istakao je da pričati danas nešto drugo, a ne nazvati stvari pravim imenom, praviti se naivan i ne pamtiti sve, da bi to bio isto zločin na koji nismo spremni.

“Kao što nismo spremni da zaboravimo zločin koji su i pripadnici našeg naroda počinili, ni one koje je možda mogla da spreči, a nije, naša pogrešna politika, nismo i nikada više nećemo biti spremni da zaboravimo sve ono što se dešavalo nama i našem narodu koji je bio kriv samo zbog srpskog imena i prezimena. Ništa manje nismo spremni da zaboravimo i da Srbija 2004. nije imala ni snage ni mudrosti ne samo da spriječi pogrom svog naroda na KiM nego i da pruži bilo kakav smisleni odgovor”, naveo je Vučić.

Ističe da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici i nemi za sopstvene žrtve.

“Srbija kao i svi drugi ima pravo da brine o svom narodu i zdravlju u sigurnosti i svakoj dobrobiti na koju poput svih ostalih i naš srpski narod ima pravo. I Srbija to radi ne zveckajući oružjem, ne maštajući o vojnama i pogibijama, ne huškajući na krv, bez ikakve želje da bilo kome i bilo šta oduzme, ali to ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi. Srbija nije spremna na to, niti će više ikada biti spremna. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i uvek ćemo ga braniti, kao što ne ugrožavamo to pravo drugima, nećemo dozvoliti da bude ugroženo ni Srbima”, poručio je predsjednik.

On navodi i da mi nikoga ne protjerujemo, ali i da nećemo dozvoliti da Srbe proteruju, onako kako su ih protjerivali na kraju 20. i početku 21. vijeka.

“Mi ne vodimo nikakvu ekspanzionističku politiku, to nije nikakav san o nekakvom srpskom svijetu, nema to veze sa srpskom hegemonijom, niti mi želimo da upravljamo osim svojom državom i nemamo aspiracije prema teritorijama i ne ugrožavamo i ne prijetimo, jedino tražimo da nam dopuste da izvršimo svoju obavezu da pamtimo i da ne dozvolimo da se zločini ponove”, ukazao je.

Vučić dodaje da isto tako imao i obavezu da svoju zemlju učinimo uspješnijom i razvijenijom i da budemo pobjednici bez krvi i rata.

Najbolji u ekonomiji, zdravstvu, sportu i svemu ostalom što čini razvoj i napredak, dodao je on.

“Želimo isto i drugima da se bave sobom i budu uspešni, jer smo svesni da je zločin alatka gubitnika, a pobednicima to nije potrebno, oni pamte, ali opraštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u istom začaranom krugu. Mi Srbi to više nećemo da budemo, hoćemo budućnost, u kojoj ćemo da pamtimo, ali iz koje nećemo da se vraćamo. Znamo šta se dešavalo i to nazivamo pravim imenom”.

Srbija je danas, kako kaže, Srbija razuma i koja ne gubi.

Svoj glas u odbrani našeg naroda rekli su i nobelovci, dodao je on i podsetio da je Peter Handke na Vaskrs 2006. bio je u kući Kostića u Metohiji kojima su Albanci ubili 14 članova porodice, kao i da je bio u Zočištu kod porodice kojoj su komšije Albanci ubili šest muških glava.

3 Comments
 1. Mima komentariše

  Srpski narod je u poslednjih 30 godina puno propatio, nadam se da dolazi neko lepše vreme u kojem nećemo smetati okolini jer smo Srbi.

 2. Dejo komentariše

  Kosovo je uvek bilo i ostalo srpsko. Ponosan sam što Srbjia ima takvog predsednika kakav je Aleksandar Vučić jedan veliki borac i jedan veliki čovek.

  6
  1
 3. Mily komentariše

  Srbija nikada nece zaboraviti martovski pogrom iz 2004. godine i nasilnistvo nad nasim narodom. Necemo dopustiti da nam bilo ko otme KiM i boricemo se za njegovu nezavisnost do poslednjeg daha!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.