Mladen Mikijelj

Vučić iz Praga: Naučili smo da trpimo pritiske, ali nikada nećemo dovesti Srbiju u opasnost; Ko su Hrvati da nam određuju čiju naftu ćemo kupovati?

0

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Praga  gdje se održava Samit o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

– Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energetnti iz cijelog svijeta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom – kazao je on.

Vučić je rekao da očekuje predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva uskoro u Beogradu, kako bi se osigurali novi izvori gasa.

– Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po dobrim cijenama. Željeli smo da nastavimo, ali nismo uspjeli da se dogovorimo – rekao je on i objasnio šta se desilo sa ruskom naftom iz Janafa koja je Srbiji zabranjena za uvoz na predlog.

– Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dvije zemlje, jedne baltičke, i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinuta derogacija norme za zapadni Balkan. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima nižu cijenu nafte. A valjda je fer da imaju neke evropske zemlje. Pa čekajte, jel  vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju – upitao je predsjednik Srbije.

On se osvrnuo  na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenković da Srbija može da uvozi naftu, ali ne rusku.

– Pa u pravu ste. Svako može da ode u Jasenovac, ako se ne zove Aleksandar Vučić, i ako nije predsjednik Srbije. Svako može da koristi ćirilicu, ali isključivo u četiri zida. Svako može da kaže šta god poželi, osim Srba, koji ne mogu da podignu glas ni po pitanju svog broja, prava. I kada su sve to radili, i zabranjivali pristup Jasenovcu, ja sam i tada govorio da nismo imali problema sa korišćenjem Janafa, naftovoda koji smo zajedno gradili u Jugoslaviji. Bili su pouzdan snabdjevač. Ali to više nisu, a pritom 70 odsto biznisa Janafa se zasniva na Srbiji. Nikada ne kasnimo ni dana sa plaćanjem. Ne postoji nijedno racionalno objašnjenje. Mi smo svu tu naftu plaćali. I skladištenje, i transport i takse, sve. Šta još hoćete od nas? Ko ste vi da nam određujete od koga ćemo da kupimo a od koga ne. – rekao je Vučić.

Vučić je pojasnio da je odluka odložena do 1. decembra, do dana kada je važila stara odluka.

– Ukoliko ne dođe do promjene, ostaje stara odluka. Pazite, mi naravno možemo da uvozimo Kirkuk. Ali nije to samo platiti 20 odsto više, država to preuzme na sebe. Teško je, ali bismo preživjeli. Vidite sada tenzije između Saudijaca i Amerikanaca. Optužuju Rijad da radi sa Rusima, a sada se očekuje i da Amerikanci vade svoju naftu. I biće enorman rast cijena nafte – kazao je predsjednik Srbije.

On je zapitao šta bi se desilo kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pa više ne bismo dobijali potrebne količine gasa.

– Niko sebi ne postavlja to pitanje, osim kako da napadnete Aleksandra Vučića. Jedni će da se prave da nam pitanje sankcija Rusiji ne stoji kao damoklov mač nad glavom, a drugi se prave nevješti. Svaka takva odluka je veoma teška, i iz moralnih razloga, kakve probleme imamo sa teritorijalnim integritetom. Čega se niko ne sjeća, a puna su im usta teritorijalnog integriteta drugih zemalja – rekao je Vučić.

On kaže da je Srbija izdržala pritiske spolja i pored svega što su radili neodgovorni mediji i političari.

– Vidjećemo, naučili smo da trpimo pritiske, ali nikada nećemo dovesti Srbiju u opasnost, već ćemo gledati da naša zemlja opstane i ostane, i da razmišlja o prosperitetu, što je gotovo nemoguće u ovakvim uslovima – kazao je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje otvoren razgovor sa Šolcom i Makronom, na pitanje da li očekuje pritiske.

– Sa Šolcom sam već pričao, sedeo je preko puta mene. Premijeru Sančezu sam već rekao, a ponoviću i na bilaterali, da očekujem razgovor. Bio je i Mario Dragi na panelu, reći ću i Đorđi Meloni. Suviše mi problema imamo, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, sankcije Rusiji će biti tema, a ja sam spremio dvije teme koje ću da pokrenem, ali ću vas obavijestiti tek posle sastanka – istakao je on.

Vučić se zahvalio predsedniku Bugarske Radevu i premijeru Grčke Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

– Moram da kažem da sam na drugom panelu dobio informaciju da su svoje nezadovoljstvo izrazili i Orban i Rama. Nije loše što je ta odluka za sada odložena. Mi smo manji potrošač i od Mađarske, Češke i Bugarske, pa bi to sada valjda smetalo, a ovi troše više ruske nafte pa ne smetaju. Nikakve tu želje nije bilo nego da se napakosti Srbiji – kaže on.

(Novosti online)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.