Vučić i patrijarh Porfirije: Kada država i crkva imaju iste ciljeve, onda Srbija može da bude među prvima (VIDEO/FOTO)

6

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

Imao sam čast da obavijestim novoizabranog patrijarha o svim značajnim pitanjima za državu Srbiju, a samim tim i za crkvu. Obavijestio sam ga o razgovorima koji nas očekuju, kao i o poziciji Srbije, rekao je predsjednik Vučić.

Upoznao sam patrijarhja sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, i sa političkim činjenicama i političkim pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posjetom Miroslava Lajčaka, koja nas očekuje, o poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo nije uspjelo da prođe i dobije prostor na tzv. Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja, rekao je Vučić.

RAZGOVOR I O REPUBLICI SRPSKOJ

Razgovarli smo i o Republici Srpskoj, kao i o položaju našeg naroda i u regionu, dodao je Vučić.

Razgovarali smo o položaju našeg naroda i crkve u cijelom regionu i dogovorili smo se da država još više i još snažnije pomogne i obnovu naših hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, rekao je predsjednik.

VUČIĆ: VEOMA JE VAŽAN ODNOS DRŽAVE I CRKVE

Veoma je važan odnos države i crkve. Kada država i crkva streme istom cilju i kada rade zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi. Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta za svakoga, rekao je predsjednik.

Uradićemo park ispred hrama, pomoći da se završe radovi na hramu, rekao je Vučić.

PATRIJARH: CRKVA JE SABORNI ORGANIZAM

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da se prije svega zahvalio predsjedniku na prisustvu na njegovom ustoličenju i na riječima koje mu je uputio.

Ja sam prije svega naglasio predsjedniku da ja nisam političar, jer smatram da je crkva saborni organizam, ima cilj da sabira, da gradi mostove. Naglasio sam i to da često okolnosti mi ne biramo, često ih ne kreiramo, iz tog razloga ne treba da se žalimo bilo kome, već da zasučemo rukave i rešavamo probleme,  rekao je patrijar Porfirije.

Naravno da sam i ovom prilikom rekao i ono što je izraz čitavog sabora SPC da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje ali em na uštrb drugog naroda, svjesni da dijalogom možemo prepoznati vrijednosti jedni kod drugih i stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja, naglašava patrijarh.

Sastanku je prisustovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

6 Comments
 1. Milica komentariše

  Uvek je kroz istoriju tako bilo…drzava i crkva ako su u raskolu,drzava slabi…logican sled se zna

 2. Mima komentariše

  Samo sloga će nas sačuvati i pomoći da prebrodimo sve loše.

 3. Ivana komentariše

  SPC je uvek uz narod i treba saradnja da se međusobna ostvaruje, zajedništvo, da država pomogne SPC koliko god može. Vera je Pravoslavna.

 4. Stevan komentariše

  Simbioza izmedju crkve i države je neophodna, dobra saradnja i zajedničko učešće u rešavanju najtežih problema našeg društva je preka potreba. Mnogima dobar odnos ne odgovara jer razjedinjeni mnogo smo slabiji i ranjiviji.

 5. Vasilije komentariše

  Odlična saradnja Crkve i Države svakako znači narodu.

 6. Vasilije komentariše

  Vazan sastanak sa novoizbranim patrijarhom.
  Podrška i razumenvanje između SPC i države su jako važni za stabilnost i dalju borbu za nacionalne interese Republike Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.