Vučić i Dačić nakon sastanka sa Sluckim: Odnosi sa Rusijom dodatno ojačani tokom pandemije

0

Odnosi Srbije i Rusije dodatno su ojačani tokom pandemije, a svaki susret sa nekim od ruskih zvaničnika potvrda je visokog stepena međusobnog razumijevanja i povjerenja, zaključak je sastanka srpskog državnog vrha sa predsjednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonidom Sluckim.

Predsjednik Narodne skupštine Ivica Dačić zahvalio je na pomoći koju je Rusija pružila Sribji tokom pandemije i istakao lični doprinos Leonida Sluckog koji je posredstvom Ruskog fonda mira, na čijem se čelu nalazi, na samom početku epidemije uputio donaciju Srbiji u vidu medicinske i zaštitne opreme.

Predsednik srpskog parlamenta konstatovao je i da su odnosi Srbije i Rusije bliski i prijateljski, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Sagovornici su izrazili uverenje da će postojeći strateški odnosi nastaviti da se unapređuju na svim poljima, ističući spremnost da dodatno ojačaju segment parlamentarne saradnje između dvije zemlje.

Slucki je zahvalio na ličnom doprinosu koji je Dačić dao unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju prijateljskih veza između Rusije i Srbije i izrazio uvjerenje da će to nastaviti da čini i na novoj funkciji, kroz jačanje saradnje između dva parlamenta.

Takođe, prenio je poziv predsjednika Državne dume Vjačeslava Volodina upućen predsjedniku Narodne skupštine da uskoro poseti Moskvu.

Razgovarano je o održavanju sljedeće sjednice Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne dume Ruske Federacije, koja bi trebalo da bude održana u Beogradu.

Dačić je još jednom zahvalio Rusiji na podršci koju pruža Srbiji na međunarodnom planu, posebno u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, a Slucki je podvukao da Srbija uvijek može računati na podršku Rusije.

Pored bilateralne parlamentarne saradnje, razgovarano je i o saradnji parlamentarnih delegacija u okviru međunarodnih organizacija.

Visokog zvaničnika iz Moskve prethodno je primio i predsednik Aleksandar Vučić.

On je podsjetio na svoj nedavni telefonski razgovor sa predsednikom Putinom i rekao da se prijateljski odnosi Srbije i Rusije dokazuju u različitim izazovima, pa i sada, u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ponovo je zahvalio za isporuke vakcine “sputnjik”, ali i na čvrstoj i aktivnoj podršci Rusije u odbrani cjelovitosti i nezavisnosti Srbije i njenih državnih i nacionalnih interesa.

Predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume rekao je da se u Moskvi ponose najprisnijim odnosom naših dveju zemalja, što potvrđuju i učestali kontakti na visokom nivou.

On je izrazio zadovoljstvo napretkom ekonomske saradnje Srbije i Rusije, istakavši da ga raduje što zajednički infrastrukturni projekti, poput pruge Stara Pazova-Novi Sad, kao i projekti u oblasti energetike poput gasovoda od bugarske do mađarske granice, doprinose ekonomskom napretku naše zemlje.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.