Vučić: Balkanska unija je spas za Srbiju

0

Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno. To bi bio spas za Srbiju, potvrdio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

O balkanskom ekonomskom savezu Srpski telegraf je prije nekoliko dana objavio tekst u kojem je navedeno da je ideju o povezivanju Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a koju je predložio srpski predsjednik, podržali su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron i doskorašnji premijer Austrije Sebastijan Kurc.

Međutim, neke države članice EU žele da stopiraju ovaj projekat pod izgovorom da na taj način staju na put uticaju Rusije i Kine.

Govoreći o mogućem povezivanju regiona, Vučić je naveo da i u regionu neke zemlje strahuju od balkanske unije.

– Region strahuje od srpske dominacije zbog snage naše ekonomije. Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga… mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. vijeku uvodi takse – upitao je predsjednik.

Prema njegovoj ocjeni, to bi za Srbiju bilo spasonosno rješenje, ali da je još važnije za druge u regionu.

– Ali oni to ne vide, plaše se Srbije kao tobožnjeg hegemona, koja bi to iskoristila – jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu – za svoju dominaciju. A mi samo hoćemo da normalno radimo i sarađujemo – objasnio je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.