Vučić: Albanci prešli granicu koju Srbija može da toleriše

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ono što se desilo u utorak na sjeveru Kosmeta prešlo neke granice koje Srbija može da toleriše i trpi i narušilo povjerenje i partnerske odnose sa zapadnim dijelom međunarodne javnosti.

Vučić je rekao da mu se čini da mnogi u međunarodnoj zajednici u prvom trenutku nijesu bili ni svjesni da je akcijom na sjeveru KiM pređena granica koju Srbija može da toleriše.

„Danas to negde razumeju i još se pitaju – a šta se to dogodilo da pređu taj prag”, istakao je Vučić u intervjuu za TV Prva povodom dvije godine koliko je na funkciji šefa države.

Dodao je da je to kao u istraživanju javnog mnjenja, koja pokazuju da je potrebno preći deset nekih stepenika da bi se izgubilo povjerenje, ali da to što se dogodilo nije bio 10. već 12. stepenik u kome su Albanci rušili naše povjerenje.

„Nije problem u posledicama jednog incidenta, problem je u životima i maltretiranju 28 ljudi i šta sa ostavili iza sebe, a mnogo je veći problem u rušenju bilo kakvog našeg povjerenja u partnerske odnose sa zapadnim dijelom međunarodne javnosti po pitanju KiM”, naveo je Vučić.

Na pitanje da li je uspio da probudi sve saradnike u utorak ujutru, kada je počela akcija ROSU, Vučić je rekao da nije i u šali dodao da im zbog takvih stvari ne odbija od plate, već da se na njih ljuti.

Dodao je da je probudio načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića i da su sagledali situaciju istog trenutka i da je zatim izdao naređenje za punu borbenu gotovost, prvo usmeno, a zatim i pisano.

Podsjetio je da je 10 ili 12 dana prije toga obavestio javnost i molio međunarodnu zajednicu da se to ne dogodi.

Vučić je naglasio da se Kfor javlja samo kada to njima odgovara i dodao da je to bio slučaj i prije tri dana tokom akcije kosovske policije na sjeveru, kao i ranije kada su se slične stvari dešavale na KiM.

Kako je naveo, u utorak su se se javili tek kada je gotovo cijela akcija hapšenja na sjeveru KiM bila završena.

Vučić je rekao da je tog jutra bilo problema u komunikacijama sa Kforom i da se nijesu javljali načelniku Generalštaba Mojsiloviću.

Istakao je da se Kfor javlja samo kada im odgovora po tom pitanju, kao i da je tako bilo i prošlog puta kada su se slične stvari dešavale.

Na konstataciju da je prije neki dan u Skupštini Srbije rekao da je vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine u odnosu na Kosovo iu Metohiju, on je uzvratio da Srbi na KiM svakog dana žive u „gorkoj istini“ umjesto u „slatkoj laži“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.