Vučević: Suzdržanost prema Bećirovićevim optužbama, Srebrenica nije genocid

0

Premijer Miloš Vučević rekao je da je u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zaključio da danas neće odgovarati predjsedavajućem Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću na optužbe koje je izneo na račun Srbije u Memorijalnom centru Potočari.

„Što se tiče izjave Bećirovića ja sam neposredno prije dolaska imao nešto duži  telefonski razgovor sa predsjednikom Republike, zajednički smo zaključili da danas ne odgovaramo Bećiroviću, danas nije dan za odgovore na ono što je izrekao, a izrekao je svašta. Sutra će dobiti odgovor i od predsjednika i od vlade. Danas ćemo se suzdržati poštujući o kakvom je danu riječ“, rekao je Vučević novinarima u Grockoj.

Vučević je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu Bećirovića koji je danas u Memorijalnom centru u Potočarima optužio Srbiju, odnosno, kako je rekao „velikosrpske protagoniste“ da prijete nestankom države i getoiziranjem Bošnjaka na 25 odsto teritorije države, pozivajući se na deklaraciju Srpskog sabora, koju je nazvao Vučićevom deklaracijom, kao i to da se BiH nalazi pred vratima članstva u NATO.

„Što se tiče odluke bilo koje države da bude članica nekog vojnog saveza, alijanse ili da ne bude, to je suvereno pravo svake države. Mi se kao Srbija ne mješamo, ta je odluka na institucijama BIH, uz samo malu opasku, da takva odluka mora biti donijeta u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da svi koji odlučuju i narodi i entiteti moraju biti uključeni u to, a kakvu će odluku donijeti to je na građanima, na narodima, na entietima, na institucijama BIH“, rekao je Vučević.

Povodom usvojene rezolucije o Srebrenici u UN Vučević je ponovio da je stav Srbije jasan i da u Srebrenici nije počinjen genocid. „Mi saosećamo sa bolom bosansko-muslimanske zajednice i njihovog naroda, smatramo da niko ko je pripadnik srpskog naroda ne smije da potcjeni bol i patnje koje su bošnjaci preživjeli, mora da pokaže dostojanstvo i razumevanje za današnji datum i šta to njima znači“, rekao je Vučević.

On je naglasio da po svim elementima krivičnog dijela genocida, u Srebrenici nije počinjen genocid. „To što je neko političkom platformom legalno, ali ne legitimno izdejstvovao kroz tehničke proceure da UN usvoji tu Rezoluciju, to govori više o drugima, a ne o nama. Za nas postoje naše važeće odluke i mi ćemo se toga pridržavati. Još jednom kažem – poštujući bol Bošnjaka, stradanje njihove zajednice želim da ne mjerimo stalno ko je više propatio, nego kako da se povežemo i da ljudi bolje žive“, rekao je Vučević, prenosi Tanjug

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.