Vučević: Rezolucija o Srebrenici doživjela politički debakl onih koji su iznad njih stali; Srbija i Srpska treba da dignu glavu gore

0

Rezolucija o Srebrenici je doživjela politički debakl onih koji su iznad njih stali, a Srbija i Srpska treba da dignu glavu gore, poručuje premijer Miloš Vučević u intervjuu za „Politiku“.

„Nismo genocidan narod, nismo ni loši ljudi. Trebalo bi da više radimo i politički se borimo i tu nema odustajanja. Uprkos ogromnom političkom pritisku, ucjenama i svemu što se dešavalo prethodnih dana, kako bi rezolucija bila usvojena  i kako bi se stigmatizovao srpski narod, Srbija i Republika Srpska su zajedno sa dvije trećine čovječanstva i velikom većinom država pokazale jasno i glasno šta je istina“, uvjerava Vučević.

On ocjenjuje i kako će rezolucija pogoršati odnose i uzburkati strasti, ali i probuditi duhove prošlosti. Dokument je uz to dao i „podlogu“ da drugi narodi, pa i srpski narod traže rezolucije kojima bi se osudio genocid koji su oni pretrpjeli.

Komentarišući nedavni upad policije tzv. Kosova u prostorije Poštanske štedionice, premijer navodi da se Aljbin Kurti odlučio na novi čin varvarstva jer je „očajan što mu njegovi ktitori još uvijek nisu omogućili ulazak u Savet Evrope“.

„Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje. Imaju li kosmetski Srbi pravo na plate i penzije. Ovo nisu pitanja za ekstremistu Kurtija jer njegov stav znamo. Ovo su pitanja za međunarodnu zajednicu koja dugo i preblago (ne)reaguje na njegova nepočinstva“, ističe Vučević.

Dva su, kaže, cilja Srbije kada je riječ o Kosmetu – da sačuvamo naš narod, svetinje i odbranimo legitimne državne interese, ali i da očuvamo mir.

„Jedini način da Srbi na Kosmetu opstanu jeste da ostanu međusobno jedinstveni, da ne nasijedaju na provokacije Kurtijevog režima i da ostanu u sadejstvu sa zvaničnim Beogradom. Bude li Kurti uspio da uz pomoć ktitora zavadi Srbe međusobno na Kosmetu, perspektive našeg naroda na teritoriji južne srpske pokrajine neće biti dobre“, podvlači premijer.

Srbija želi da postane punopravna članica EU, ali želi i da čuva i razvija odnose sa Kinom i Rusijom, uvjerava Vučević.

„Znamo da ćemo zbog toga trpeti pritiske, svjesni smo da će taj naš stav biti loše primljen u mnogim centrima moći, ali bez obzira na sve, mi ćemo istrajati i nećemo dozvoliti nikome da donosi odluke u naše ime. Srbija će sarađivati sa različitim vojnim savezima, ali neće postati članica nijednog. Ostajemo nepokolebljivo na putu sopstvenog razvoja i stremimo ispunjenju ciljeva u interesu naših građana“, kaže predsjednik Vlade Srbije.

On dodaje i da je plan Ekspo 2027. novi motor jačanja naše ekonomije i esencija politike – prilika da se stvore bolji uslovi za život naših građana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.