Vučević i Brnabić dočekali Viškovića i Cvijanović na Sremskoj Rači: Most koji nikada neće razdvojiti srpski narod

0

Premijer Srbije Miloš Vučević i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dočekali su danas predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsjednika Skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića na graničnom prelazu Sremska Rača.

Nakon dočeka oni će obići radove na izgradnji mosta preko Save.

Zvaničnicima iz Republike Srpske, koji dolaze povodom Svesrpskog sabora koji će biti održan sjutra u Beogradu, priređen je doček uz so i pogaču koje su nosili mladi u srpskoj narodnoj nošnji, a vijorila se i srpska zastava.

Delegacije su  obišle radove na mostu i dionicu auto-puta od Kuzmina do Rače koju gradi i finansira Srbija. Tako će auto-putem Beograd – Kuzmin – Rača, Republika Srpska i Srbija biti spojene auto-putem.

Auto-put je veliki projekat i za Srbiju i Republiku Srpsku, ali i BiH, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.

“Ovo će pre svega olakašati život građanima. Nadam se da naši turski partneri koji su angažovani na izvođenju radova zajedno sa srpskim kompanijama i kompanijama iz Srpske poštovati rokove kao što je predstavnik kompanije potvrdio da će do kraja godine biti završen kompletan auto-put od Kuzmina do Sremske Rače. To znači da imamo direktnu vezu auto-puta Beograd – Zagreb sa prelazom na Sremskoj Rači. Važan je i integrisani granični prelaz sa strane Srbije”, istakao je Vučević.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je most preko reke Save na Rači zaista impozantan građevinski objekat.

“I ovo je ono o čemu smo se dogovarali sve ove godine. Ja sam više nego ponosan na ovaj projekat. Ovo je na neki način ona naša životna, istorijska želja da Banjaluku i Beograd povežemo auto-putem”, rekao je Višković nakon susreta zvaničnika Srbije i Republike Srpske na Rači, prenosi RTRS.

Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija bilježi velike uspjehe, a znamo i da je to uvijek uspjeh Republike Srpske, izjavila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na graničnom prelazu Rača.
„Ponosna sam prvo na kapacitet i potentnost Srbije koja je u stanju da ima ovako velike ambiciozne projekte. Imali smo priliku da se upoznamo šta je sve planirano, gdje se sve izvode radovi, šta je ono što se dešava u građevinsko-infrastrukturno-saobraćajnom smislu kad je u pitanju teritorija Srbije. Naravno, ono što nas raduje je to što neki od tih velikih projekata podrazumijevaju upravo vezu sa Srpskom i ponosna sam na tu činjenicu“, rekla je Cvijanovićeva.

Sjutrašnji sabor okupiće veliki broj ljudi iz Srbije i Srpske, a kako je planirano, pored cjelodnevnog raznovrsnog programa biće održana i zajednička sjednica dvije vlade, kao i sastanci zvaničnika.

Centralno obilježavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ biće održano u 17  časova na Tgu republike u Beogradu, a kako su ranije rekli zvaničnici Srbije i Republike Srpske, sabor će biti prilika da se potvrdi jedinstvo, ojača povezanost i unapredi očuvanje kulture sjećanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će mnogo važnih odluka biti donijeto na sjutrašnjem velikom Svesrpskom saboru, među kojima zajednička deklaracija kao i odluka o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.