Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore i AIRE centar potpisali memorandum o razumijevanju

0

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore (VDT) i Program AIRE centra za Zapadni Balkan danas su potpisali Memorandum o razumijevanju, čime su najavili saradnju na jačanju pravosudnog odgovora protiv organizovanog kriminala, te na unapređenju transparentnosti i primjene standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (Konvencije).

Potpisivanje Memoranduma dolazi u važnom trenutku pregovora o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), nakon što je usvojen pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR). Na nastavku EU puta, neophodno je ostvariti značajan napredak u oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala. Memorandum potvrđuje odlučnost VDT-a i AIRE centra da zajedno rade na jačanju nacionalne primjene međunarodnih standarda, posebno Konvencije, kako bi doprinijeli reformi pravosuđa u Crnoj Gori i pregovorima sa EU u okviru poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i poglavlja 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost).

“Uvjeren sam da će saradnja Vrhovnog državnog tužilaštva sa AIRE centrom doprinijeti unapređenju rada Državnog tužilaštva i efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Predstojeće projektne aktivnosti, takođe će doprinijeti poboljšanju kvaliteta primjene najbolje prakse Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i jačanju transparentnosti državnotužilačke organizacije”, kazao je Milorad Marković, vrhovni državni tužilac Crne Gore.

„Nakon više od 20 godina prisustva AIRE centra u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, svjedoci smo ogromnog napretka u oblasti vladavine prava i ponosni smo što smo u poziciji da podržavamo pravosudne institucije na ovom putu”, kazala je Biljana Brejtvejt (Braithwaite), direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra.

Brejtvejt je naglasila kako ovaj Memorandum otvara novo poglavlje dugogodišnje saradnje AIRE centra i VDT-a.

“VDT ima ključnu ulogu u osiguranju vladavine prava, posebno imajući u vidu goruće probleme koji ugrožavaju stabilnost i napredak Crne Gore, kao što su organizovani kriminal. Nastavićemo sarađivati na realizaciji stručnih edukacija i istraživanja, a sve u cilju usklađivanja domaće tužilačke prakse sa evropskim pravnim standardima“, zaključila je.

Više informacija o aktivnostima AIRE centra u Zapadnom Balkanu dostupno je na zvaničnoj web-stranici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.