„Voli“ vas voli: Cijene kao da imamo norveški standard, a profit kao da u Crnoj Gori živi dva miliona stanovnika

0

Trgovinski lanac „Voli“ spada u grupu najvećih, odnosno najvrijednijih kompanija u Crnoj Gori. Za to su zaslužni kako građani, tako i dobri odnosi sa predstavnicima vlasti kako sadašnje, tako i bivše.

Naime, kompanija Dragana Bokana je osnovana 1995. godine, a 2012. uspijeva da stigne do 25% udjela u prehrambenim proizvodima u Crnoj Gori. Zarada, odnosno čisti profit kompanije je rastao iz godine u godinu, pa je „Voli“ u godinama pandemije koronavirusa došao do rezultata koji nas tjeraju da se zapitamo ima li ikoga u trenutnoj Vladi ko će za dobrobit građana nekako „doskočiti“ ovoj kompaniji.

Godina 2020. je bila pandemijska, ali je „Voli“ ipak ostvario respektabilnu neto (čistu) zaradu u iznosu od 2.464.194 evra. Već naredne godine (2021.) ostvaruje više nego duplo bolji rezultat: 5.358.187 evra neto profita.

„Voli“ zatim i 2022. godine nastavlja pozitivan niz i ponovo ostvaruje više nego duplo bolji rezultat nego prethodne godine: 11.611.306 evra.

Dolazak stranih državljana iz Rusije i Ukrajine, zbog rata u Ukrajini, vjerovatno je uticao na porast profita „Volija“, ali ono što su crnogorski građani mogli da svjedoče je da su cijene u „Voliju“ rasle bez presedana, pod izgovorom da su, prvo pandemija, a potom i ratna dešavanja u Ukrajini dovela do globalnog rasta cijena.

Međutim, inflacija u Evropskoj uniji je niža nego u Crnoj Gori, pa su i cijene prehrambenih proizvoda u EU počele da padaju. Ipak, „Voli“ i ostali trgovinski lanci u Crnoj Gori ne žele da prate taj trend, već samo gledaju kako što više da oderu crnogorskog građanina, pronalazeći izgovore za dalje povećanje cijena.

Ograničavanje marži na pojedine proizvode od 5 do 15%, koje su najavili iz Vlade, ipak neće mnogo pomoći građanima, a „Voli“ i ostali trgovinski lanci neće pretrpjeti gubitke, jer i sa ograničenom maržom će imati veliki profit.

Vlada bi trebalo da uvede i porez na ekstraprofit, koji će plaćati sve velike kompanije poput „Volija“, koje su se tako osilile, da im izgleda ni ova vlast ne može ili ne želi da zauzda crnogorske trgovačke velikane, koji cijenama „deru kožu crnogorskim građanima“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.