Vojne obveznike angažovati i u miru

0

Građani Crne Gore se, u sklopu vojne obaveze, mogu angažovati, ne samo u uslovima ratnog i vanrednog stanja već i u miru, predviđeno je izmjenama Zakona o odbrani koji će danas razmatrati Odbor za bezbjednost i odbranu.

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je da su razlozi za izmjene Zakona višestruki.

„Od usvajanja strateških dokumenata do učlanjenja u NATO, pojavile su se velike potrebe za izmjenama važećeg Zakona”, kazao je Bošković nakon sjednice Vlade, na kojoj je utvrđen Predlog izmjena i dopuna Zakona o odbrani.

Najznačajnije izmjene se odnose, kako je kazao, na zaokruživanje vojne obaveze građanina.

„Novina je da se građani Crne Gore, u sklopu vojne obaveze, mogu angažovati, ne samo u uslovima ratnog i vanrednog stanja već i u miru. Zašto? Prije svega jer smo bili svjedoci različitih prirodnih katastrofa koje su se pojavile u regionu zapadnog Balkana“, kazao je Bošković.

Napomenuo je i da su se u prethodnim godinama u Crnoj Gori dešavali požari, poplave, sniježne padavine…

„Nije uvijek potrebno proglasiti vanredno stanje ali Vojska je morala biti angažovana i sada stvaramo zakonske pretpostavke da bi se to moglo desiti“, obrazložio je on.

Takođe, dodao je, precizirane su i nadležnosti između Savjeta za odbranu, parlamenta i Vlade, pogotovo u slučaju eventualne potrebe aktiviranja člana 5 na teritoriji Crne Gore.

„Na predlog Savjeta za odbranu Skupština Crne Gore donosi odluku o pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO-a na teritoriji Crene Gore“, rekao je Bošković.

Napomenuo je da je izmjenama precizirana i upotreba i zaštita vazdušnog prostora Crne Gore u uslovima narušavanja vazdušnog prostora, bilo civilnim, bilo vojnim avionima, koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

„Zakonom je predviđeno da nalog za akciju avionima naših partnerskih država, koje štite naš vazdušni prostor izdaje predsjednik države“, kazao je Bošković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.