Vlahović reagovao na navode sekretara FSCG: Očekujem da će reagovati Tužilaštvo i prekinuti nedodirljivost čelnika FSCG i bivše uprave Glavnog grada

0

Direktor at C.R.E.A.M. Europe PPP Alliance Darko Vlahović reagovao je na navode generalnog sekretara FSCG Momira Đurđevca u emisiji Sportski petak na Gradskoj RTV.

Reagovanje Vlahovića prenosimo u cjelini:

Tokom emisije Sportski petak na Gradskoj TV, Generalni sekretar FSCG Momir Ðurđevac je iznio više optužbi na moj račun da iz ličnih interesa iznosim optužbe iako je većinu mojih optužbi sam potvrdio! Optužbe Momira Đurđevca su očajnički pokušaji da iznošenjem neistina na moj račun smanji ozbiljnost mojih optužbi, što mu je bio loš scenario. Da na „plemenitu“ ideju FSCG da donira Glavni projekat i reviziju za istočnu tribinu (što Zakon zabranjuje) iznosim neistine iz ličnih interesa kako bih ja projektovao istočnu tribinu. To su pokušaji da prestanem da govorim istinu o nezakonitim radnjama koji su u domenu krivične odgovornosti. Njegove tvrdnje da ja imam ličnu korist je očigledno donešena pod jakim utiskom ličnih preferenci ili narodski rečeno da gleda kroz sebe!

Momir Đurđevac je potvrdio skoro sve zašto optužujem već 3.5 g, predsjednika FSCG Dejana Savićevića, bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića, Glavnog gradskog arhitektu Filipa Aleksića kao i vlasnika firme Studio K, Dragana Komatinu protiv kojih sam i podnio Krivičnu prijavu SDT-u,16.6.2022.g,

Kao što javnost čula u molbi bivšeg gradonačelnika Vukovića koju je pročitao Momir Đurđevac u emisiji, da je tražio „sredstva za potrebe izrade dokumenata“ a da nije tražio izrađeni Glavni projekat i reviziju! Takođe da na tu molbu FSCG nije donirao tražena „sredstva“ (novac) nego već više od godinu bezuspješno pokušava donirati

Glavni projekat i reviziju koje je platio više od 500.000€.

Sada je jasno zašto gradonačelnica Injac već više od godinu ne prihvata Glavni projekat i reviziju jer molbom nisu ni tražena a nisu se mogla ni tražiti zato što Zakon zabranjuje donaciju tehničkih dokumenata za javne objekte u državnoj svojini. Na tom konkursu je odabrana firma Studio K i ispalaćeno je 500.000€, da izradi Glavni projekat, koji molbom Glavni grad nije ni tražio jer se nije mogao ni prihvatiti zato što Zakon to zabranjuje.

Odlukom FSCG da se izradi Glavni projekat i revizija koji se nemogu donirati a plaćeni su iz kase FSCG više od 500.000€, je nanesena velika finansiska šteta FSCG i za to mora neko odgovarati.

Idejno rješenje koje je izabrao Glavni grad nije po kriterijumima UEFA Zelenog vodiča o izgradnji stadiona jer je tokom rada na Glavnom projektu firma Studio K utvrdila nepravilnosti na Idejnom rješenju i tražila da se preprojektuje. Razlog, da je konkursno Idejno rješenje moralo da se usaglasi sa FIFA i UEFA Zelenim vodičem za izgradnju stadiona“ rekao je Momir Đurđevac.

Ovdje odgovornost mora imati bivši gradonačelnik Vuković jer su odabrali Idejno rješenje koje nije bilo po UEFA standardima na što sam upozoravao svo ovo vrijeme i koje se kasnije moralo preprojektovati. Takođe i zbog učestvovanja dva predstavnika Glavnog grada u konkursnom žiriju za Glavni projekat koje je organizovao FSCG koja je nevladina organizacija i koju ne kontroliše Zakon o javnim nabavkama i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Zatim je Momir Đurđevac potvrdio da je u komisiji za odabir Idejnog rješenja bio i predstavnik FSCG Dejan Savićević koji je bio u konfliktu interesa jer je kao član žirija odlučio da se dodjele nagrade osobama koje su projektovale njegovu privatnu vilu na Svetom Stefanu i članovima najuže porodice njegovog prijatelja Dragana Komatine kako je i sam to javno potvrdio na RTCG.

Nako toga je Momir Đurđevac potvrdio da je Glavni projekat za stadionu na Cetinju morao da se preprojektuje kako je naveo zbog krova tribina da bi se uskladio sa novim Zakonom a koji je platio FSCG? To otvara pitanje kako može biti obaveza FSCG da plaća u toku izgradnje preprojektovanje Glavnog projekta zbog promjene Zakona?

Imajući u vidu da je Upravu za javne radove 9.10.2020.g, podnijla prijavu tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma protiv firme Studio K sa predlogom da se razmotri oduzimanje licence zbog sumnje da su uradili faličan projekat za stadion na Cetinju, što je suprotno tvrdnjama Momira Đurđevca da se zbog novog Zakona moralo doći do preprojektovanja, a sve u toku izgradnje stadiona na Cetinju.

Takodje je potvrdio da je za odabir najvećeg tehničkog dokumenta Glavnog projekta, odlučivali kao članovi komisije, bivši fudbaler, fudbalski trener, novinar, tri pravnika i jedan samostalni savjetnik arhitekta III. Iz sastava komisije jasno je vidljivo da postoji direktan konflikt interesa između predsjednika komisije Dejana Savićevića i vlasnika firme Studio K Dragana Komatine, čija je firma Studio K dobila 500.000€ od FSCG za Glavni projekat.
Kad je govorio o saglasnosti na Idejno rješenje koje je odbio dati Glavni državni arhitekta jer se proglasio nenadležnim, kazao je da je nadležan Glavni gradski arhitekta, što je neistini jer u dokumentu nepostoje ti navodi. Istine radi ja sam nakon informacije da su Glavni grad i FSCG posle 14 mjeseci od odabranog idejnog rješenja tražili saglasnost uputio dopis tadašnjem Glavnom državnom arhitekti gdje sam ga upoznao sa cijelim kontroverznim postupkom za istočnu tribinu. Takodje sam ga obavijestio da je naš pravni tim u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama koje se bave temom borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, veoma brzo podnijeti više krivičnih prijava protiv svih koji budu učestovali u ovom procesu. Mislim da je tadašnji Glavni državni arhitekta to imao u vidu kada se proglasio nenadležnim.
Optužbe Momira Đurđevca da iznosim neistine iz ličnih interesa kako bih ja projektovao istočnu tribinu su izrečene u nedostatku argumenata, i to kao pritisak na mene. Sa punom moralnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da sam ja angažovan od strane Glavnog grada da lobiram i zastupam interese Glavnog grada u cilju realizacije infrastrukturnih projekata, a sve u skladu sa Razvojnim projektima
Vlade Crne Gore i dobre prakse EU, kako je i navedeno u Memorandumu o saradnji sa Glavnim gradom od 15.8.2015.g. Dodao bih da sam dao i lični doprinos svom rodnom gradu na način što sam obezbijedio donaciju od 300.000€, a koju nisam imao kao obavezu potpisanim Memorandumom o saradnji.

Istine radi, ja nikada nisam imao niti imam firme koje se bave projektovanjem i izgradnjom, nikada nisam učestovao na konkursima i tenderima, nikada nisam bio član komisija koje su odlučivale ko će dobiti nagrade za idejna rješenja, glavne projekte, stručni nadzor ili izgradnju.

Za razliku od Momira Đurđevca koji je bio član komisije za dodjelu nagrada idejnog rješenja za stadione u Ulcinju i Kotoru, Glavnog projekta za istočnu tribinu u Podgorici itd, i imao lični interes jer je za to dobio honorar. Već tri i po godine javno iznosim o nepravilnostima i kršenju Zakona u procesima izgradnje fudbaske infrastrukture sa jakim indicijam da je u pitanju moguća korupcija i organizovani kriminal. Po mišljenju FSCG to je dovoljan dokaz da ja imam lični
interes i da sam protiv FSCG i njihove „plemenite“ ideje! Decenijama su ovakvim činjenjem čelnici FSCG dali sebi osjećaj da su iznad Zakona i sebe ubijedili da u Crnoj Gori vladaju ljudi poput njih a da pravila i Zakoni za njih ne važe.

Očekujem da će nakon izjava Momira Đurđevca iznesenim u emisiji Sportski petak od 14.6.2024.g, na Gradskoj TV,reagovati Tužilaštvo, i prekinuti nedodirljivost čelnika FSCG i bivše uprave Glavnog grada kao i privatnih projektanskih firmi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.