Vladina komisija nije tražila procjenu bezbjednosti ni za jednog kandidata za člana Savjeta ACV

0

Veliku prašinu podigla je izjava čelnika Demokratske narodne partije da njihov prvobitni kandidat za mjesto člana Savjeta Agencije za vazduhoplovstvo Nebojša Jušković nije dobio podršku Vlade, jer nije prošao bezbjednosu procjenu koju vrši ANB. Međutim, u Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja zvanično su portalu ADRIA potvrdili da ni za jednog predloženog kandidata nikada nisu tražili procjenu bezbjednosti. U komisiji su se ogradili i saopštili da izbor članova Savjeta ACV vrši Ministarstvo saobraćaja, te da bi njih, odnosno ministra Filipa Radulovića trebalo pitati da li su tražili bezbjednosnu procjenu za nekog od kandidata.

“Na osnovu člana 9 tački 6, 7, 8 i 9 Zakona o vazdušnom saobraćaju („Službeni list RCG“ 30/12, 30/17 i 82/20), dana 16. februara t.g, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dostavilo je Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja Predlog za imenovanje članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Postupajući po dostavljenom predlogu, Komisija za kadrovska i administrativna pitanja, na sjednici održanoj 20. februara t.g, razmatrala je dostavljeni materijal i konstatovala da su ispunjeni svi zakonski uslovi, te predložila Vladi Crne Gore da na narednoj sjednici donese odluku o imenovanju Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, u sastavu koji je predložen od strane resornog ministarstva”, kažu u komisiji.

Jasno ističu da oni nisu tražili nikakve provjere.

“Nismo upoznati na koji način se vrši izbor potencijalnih članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo od strane resornog ministarstva i da li je neophodno da isti prolaze bezbjednosnu provjeru, jer navedeno nije izričit zahtjev Komisije kojom rukovodi dr Srđan Pavićević, potpredsjednik Vlade Crne Gore za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu. Za sve dodatne informacije sugerišemo da se obratite Ministarstvu saobraćaja i pomorstva u čijoj ingerenciji je da formira Predlog za imenovanje članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo i dostavi Vladi Crne Gore, na razmatranje i odlučivanje”, objasnili su u Vladinoj komisiji.

Podsjećamo, vijest da je za jednog kandidata tražena procjena bezbjednosti objelodanjena je prekjuče u medijima.

Iz Ministarstva saobraćaja nije precizirano ko je i zašto tražio ovu procjenu i da li je tražena procjena za ostale kandididate, kao i da li je prilikom imenovanja Savjeta ACV-a potrebno po zakonu da kandidati prođu bezbjednosnu procjenu.

Iz DNP-a kojoj je u kolaciji “Za budućnost Crne Gore” pripalo ovo mjesto je “Vijestima” zvanično rečeno da je tačno da je njihov predlog za člana ACV bio Nebojša Jušković.

“Ali smo iz Vladine Komisije dobili informaciju da on nije prošao bezbjednosne provjere i da predložimo drugog kandidata, što smo i učinili”, naveli su iz paritje čiji je predsjednik Milan Knežević, ali nije precizirao ko je tu procjenu tražio, da li je dobio i šta je ona pokazala.

Jušković je zvanično od Agencije za nacionalnu bezbjednost tražio da mu saopšte da li je on predmet bezbjednosnih procjena, ko je tražio procjenu i u krajnjem da li on predstavlja bezbjednosnu prijetnju za Crnu Goru.

Jušković je u Abazovićevoj Vladi bio član Skupštine “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore” (SMATSA) i predsjednik Odbora povjerenika Opštine Budva. Zaposlen je kao samostalni savjetnik i u Kabinetu ministra finansija. Drugorangirani je na ljetošnjem konkursu za novog direktora koji još uvijek nije zatvoren.

(ADRIA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.