Vladika Joanikije: Milo je već stvorio CPC, kvazicrkvenu i proustašku tvorevinu

1

Nijednom vlastodršću ovog svijeta, pa ni Milu Đukanoviću, ne pripada pravo da osniva bilo koju crkvu, naročito ne pravoslavnu. Izjavama da će osnovati ili obnoviti crnogorsku crkvu Đukanović direktno krši Ustav države čiji je predsjednik, a koji opisuje da je Crkva odvojena od države, što je važno civilizacijsko dostignuće.

Ovim riječima vladika budimljansko-nikšićki Joanikije za “Blic” iznosi stav o najnovijim prijetnjama koje je uputio Milo Đukanović.

Predsjednik Crne Gore – nakon što su građani sami iznova krenuli u litije, a on odgovorio hapšenjem vladike Joanikija i osmorice sveštenika – iznio je tvrdnje da će osnovati “crkvu pravoslavnih Crnogoraca”, ali i da će ono što je SPC “otela opet biti vraćeno Crnoj Gori”. Time je Đukanović još jednom javno potvrdio da nastoji da oduzme najvrednije hramove Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika Joanikije kaže za “Blic” da su sve izjave Mila Đukanovića o Crkvi antiustavne i anticivilizacijske.

– Da ne govorimo o tome koliko su u suprotnosti sa vjerom i kanonskim poretkom Crkve – ističe vladika.

– Čudi me da i dalje priča o obnavljanju i osnivanju crnogorske crkve, kada je za njegove vladavine već takva kvazicrkvena i proustaška tvorevina osnovana. Predvodi je udbaški raspop Dedeić – poručuje vladika i pita:

– Zar nije bilo dosta bruke Crne Gore sa tom družinom nego joj treba još jedno zastiđe. Ako je i od Đukanovića, mnogo je – kaže vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, zbog čijeg je privođenja i hapšenja narod u gotovo svim gradovima izašao na ulice u znak protesta, a policija reagovala brutalno upotrebljavajući silu.

1 Comment
  1. realno komentariše

    Sta kaze ovaj cedo, jesu ga guzili u zatvoru ?

    3
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.